23 Şevval 1445 | 2 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Tıbbi cihazlarda ithal ürün bağımlılığı sürüyor

Son Güncelleme: 4 OCAK 2013 - TSİ 11:41

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Türkiye Sağlık Sektörü Raporu’nda, Türkiye’de tıbbi cihaz üretiminin gelişmesinin teşvik uygulanmasına bağlı olduğu belirtildi. 
Türkiye’nin 2015’te 2.7 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşacağı tahmini yapılan raporda, halen Türkiye’nin ihtiyacının sadece yüzde 15’inin yerli üretimle karşılandığı ve ithal bağımlılığının yüksek olduğu kaydedildi.
Son yıllarda temel tıbbi cihazlar sektöründe ihracat artsa da yüksek ithalat sebebiyle açık 1 milyar doların üzerinde seyrediyor. 2011’de 1 milyar 466 milyon dolar olan açık, geçen yılın 11 aylık döneminde 1 milyar 231 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin tıbbi cihaz alanında dünyanın en büyük 20 pazarından biri olduğu belirtilen raporda, görüntüleme, sarf malzemeleri, ortopedik ve yerleştirilebilir cihazlar ve dental ürünlerin en fazla kullanılan ürünler olduğu vurgulandı.
Sektörün yüzde 6 dolayında düzenli bir büyüme ile 2.7 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişeceği ve sağlık harcamaları içindeki payının azalmasına rağmen miktar artışının gerçekleşeceği kaydedildi. Türkiye tıbbi cihaz pazarının, ithalata bağımlılık, kalite, veri yokluğu, küresel rekabet, yerel üreticilerin bilinirliğinin azlığı, hammaddede ithalata bağımlılığın zayıf yönlerini ve tehditleri içerdiği belirtilen raporda, güçlü yönler ve fırsatlar ise; sağlık harcamalarındaki artış, ürün kalitesinin artırılması için çalışmalar, bölgedeki ülkelere göre yüksek seviyede üretim kapasitesi, doğrudan uluslararası yatırım çekilmesi, ucuz işgücü,  üretim yatırımlarının Türkiye’ye çekilmesi ve teknolojik bilgi birikiminin artması olarak sıralandı.

Dünya