10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

'Türk Akımı, enerji yapbozunun hayati bir parçası'

Son Güncelleme: 16 NİSAN 2015 - TSİ 11:10

Türk Akımı ile Türkiye-Rusya enerji ilişkilerinde yeni çağın başlangıcına imza attı. İki ülke, 2014 yılının Aralık ayında bu yeni doğalgaz boru hattının yapımı konusunda mutabakat sağladığında hem enerji yapbozunun kritik bir parçasını yerine koymuş, hem de Türkiye’nin uluslararası enerji arenasındaki duruşunu güçlendirmek için tarihi bir fırsat sağlamış oldular.

Türkiye küresel kavşak olacak

Türkiye’nin enerji alanında artan önemini temel alan Türk Akımı, Türkiye’yi doğalgaz tedariki için küresel bir kavşak haline getirecek. Avrupa’yı Asya’ya bağlayan topraklarda yer alan Türkiye bu sayede bölgesel bir enerji merkezine dönüşebilecek. Türkiye konumu gereği Avrupa doğalgaz piyasasının ihtiyacının karşılanmasında ve tedarik güvenliğinin sağlanmasında hayati bir rol oynayacak.

Kıyıköy’de karaya çıkacak

Rusya’nın güneyindeki Russkaya kompresör istasyonundan Karadeniz’e girecek Türk Akımı, deniz tabanından 910 kilometre boyunca ilerleyerek Kıyıköy yakınında Türkiye topraklarına ulaşarak Türk tüketicilere Lüleburgaz’da, Avrupalı alıcılara İpsala’da olmak üzere doğrudan tedarik sağlayacak.
İlave tedarik hacmi sağlarken her türlü transit riskini de ortadan kaldıran bu yeni projenin Mavi Akım ile birlikte Türkiye’nin enerji güvenliğine katkısı son derece büyük olacak. Türkiye’de özellikle kış aylarında enerji talebinin olağan düzeylerin üzerine çıktığı durumlarda bu katkı elbette hayati bir önem taşıyor.

Hızla artan doğalgaz talebi düşünüldüğünde (2012’de 46,3 milyar m3 düzeyinde olan talebin, BOTAŞ tahminlerine göre 2030 yılında yaklaşık 80 milyar m3’e ulaşması bekleniyor) yeni boru hattı, hem Türkiye, hem Avrupa piyasalarına yönelik olarak planlanan yıllık 63 milyar metreküp kapasitesiyle, Türkiye ekonomisi için yalnızca çekici değil, aynı zamanda zaruri bir proje olacak.

Enerji köprüsü rolü pekişecek

Türk Akımı, Gazprom tarafında Rus gazının Avrupa’ya iletiminde güvenilir bir tedarik güzergâhı oluşturmak suretiyle Türkiye’yle mevcut işbirliğini derinleştirme yönündeki arzusunu ortaya koyuyor. Türkiye tarafının ise Asya ve Avrupa arasında enerji köprüsü olarak rolünü pekiştirecek. Taraflar için bu fırsat, karşılıklı fayda sağlayan bir ortaklıkta, bölgede daha çevre dostu bir yakıt dengesine doğru atılan yeni bir adım olacak.

Türkiye 1984’ten bu yana 350 milyar metreküp Rus doğalgazı ithal etti. Gazprom bugün halen Türkiye’nin en büyük ve en güvenilir doğalgaz tedarikçisiyken, Türkiye de geçen zamanda Almanya’nın ardından Gazprom’un ikinci en büyük ihracat pazarı haline geldi.

Dünya