8 Zilka'de 1445 | 17 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Mısır'dan Türk demirine antidamping engeli

Son Güncelleme: 15 EKİM 2014 - TSİ 11:09

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ithal demir için geçici antidamping vergisi uygulama kararı alındığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Munir Fahri Abdunnur, ton başına 40.6 dolar olarak uygulanacak antidamping vergisini, yerli üretimin korunması amacıyla çıkardıklarını kaydetti.

Açıklamada, Mısırlı üreticilerin şikayetleri üzerine yapılan uygulamanın 200 günü geçmemek kaydıyla antidamping soruşturması tamamlanıncaya kadar süreceğine işaret edildi.

Mısır'da Madenciler Odası, yerli üretimin yüzde 68'ini temsil ettiği ifade edilen demir üreticileri adına geçen yıl aralık ayında yerli üreticilerin Türkiye'den ithal edilen demirin miktarındaki aşırı artıştan büyük zarar gördükleri iddiasıyla Dampingle Mücadele Kontrol Merkezi'ne şikayette bulunmuştu.

Demirle ilgili damping konusunu incelemeye alan Bakanlığın, geçen süre içerisinde Dampingle Mücadele Kontrol Merkezi'nin hazırladığı raporun incelenmesi sonucunda geçici süreliğine antidamping uygulamasını başlattığı belirtildi.

Mısır'ın ortalama aylık demir ihtiyacı 500 bin ton iken, Türkiye'den 2013 Ekim ayında 3 bin ton olan demir ithalatı, aynı yılın kasım sonunda aylık 60 bin tona ulaşmıştı.

Çin'den gelen çeliğe yerli isyanı

Öte yandan, arz fazlası çelik ürünlerini Türk pazarında çok ucuz fiyata satan Çin’e karşı yerli üreticiyi koruyan önlemler isteniyor

ABD’nin Çin’e filmaşinde uygulamaya koyduğu damping sonrası, Çin’in filmaşinleri son bir aydır Türkiye’ye çok ucuza satması da yerli üreticileri isyan noktasına getirdi. Çin’in dünya çelik üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştirdiğini anlatan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Ekinci, bu özelliği nedeniyle Çin’in tehlike arz ettiğini vurguladı. ABD’ye ihracatı azalınca ve Avrupa’ya mal satamayınca Çin’in diğer ülkelere saldırmaya başladığını söyleyen Ekinci, Çin’in buna devam edeceğini, Türkiye’nin de buna karşın korunmasız bir şekilde durduğunu belirtti.

Çin’in ihracatı bu yıl 80 milyon tonu bulacak

Çinlilerin her yıl üretimlerini anormal derecede artırdıklarına dikkat çeken Ekinci, sözlerine şöyle devam etti: “Başka ülkelerde üretim azalırken, Çin üreterek dünyada üretim artıyormuş gibi gösterdi. Tabi bunu da bir yerde Çin’in tüketmesi lazım. Kendi bünyesinde tüketemeyince geçen sene 35 milyon ton ihracatlarını bu sene 80 milyon tona çıkarıyorlar. Buradaki yapıya baktığımızda, Çin’dekilerin büyük çoğunluğu devlet şirketi. Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kurallarına uygun hareket edince bu tür tehlikeler ortadan kalkacak. Ancak şu an zararına da olsa mal satıyorlar.”

Dünya