27 Şevval 1445 | 6 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Tarlada refah günleri bitiyor

Son Güncelleme: 21 EYLÜL 2012 - TSİ 11:06

Borç krizi ile uğraşan gelişmiş ekonomilerin çiftçileri eski refah dolu günlerini arıyor. Devlet destekleri rekor düşük seviyelere gerilerken OECD ortalaması yüzde 20'ye kadar indi
Özellikle gelişmiş Batı ülkelerinde çiftçilerin tatlı hayatı hızlı bir şekilde geriliyor. Küresel kriz ve hammadde fiyatlarındaki artış, zaten borç batağında olan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin tarıma verdiği desteklerin tarihin en düşük seviyelerine düşmesine neden oldu. OECD raporuna göre üye ülkelerin tarıma verdikleri destek 2011'de yüzde 19'a geriledi ve 252 milyar dolar oldu. OECD Ticaret ve Tarım Direktörü Ken Ash, "Tarıma verilen destekteki azalış aslında umut verici. Çünkü maliyet temelli tarım politikaları geliştirilmeli" dedi. Rekabetçi bir üretim biçimine geçilmesi gerektiğini de söyleyen Ash, "Hükümetler çevresel konulara daha fazla dikkat etmeli ve sürdürülebilir politikalarla riski iyileştirilmeli" şeklinde konuştu. 
OECD raporunda öne çıkan ülkeler arasında 2009-2011 arasında Yeni Zelanda en düşük destekle ön plana çıkıyor. Yeni Zelanda'nın yüzde 1'e denk gelen desteğinin ardından en düşük ikinci destek de yüzde 3 ile Avustralya'da var. Şili yüzde 4'le üçüncü ABD yüzde 9 ile dördüncü, Meksika ise yüzde 12 ile beşinci sırada. İsrail ve Kanada da sırasıyla yüzde 13 ve 16 ile OECD ortalaması olan yüzde 20'nin altında seyrediyor. Türkiye'de ise yüzde 25.5'ten yüzde 20.2'ye gerileme var. Yüzde 20'lik ortalamanın az da üstünde olan Türkiye OECD ülkeleri arasında altıncı sırada. 

Sabah