5 Zilka'de 1445 | 14 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

28 Avrupa ülkesi bir Türkiye edemedi

Son Güncelleme: 3 EYLÜL 2015 - TSİ 11:05

Türkiye’de Suriyeli mülteci sayısı 2015’te 2 milyona, 4.5 milyon nüfuslu Lübnan’da ise 1.1 milyona ulaştı. 28 Avrupa Birliği ülkesine bu yılın ilk 7 ayında gelen mülteci sayısı ise 338 bin 35.

Dünyanın en zengin ülkeleri konumundaki 28 AB ülkesi, mülteci akını karşısında çaresiz durumda. Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için zirve üstüne zirve düzenleyen AB ülkeleri, mülteci sorununda bir araya gelemiyor.

Birçok AB ülkesi kapısına dayanan mültecileri almak istemiyor ve kaçak giren mültecileri, kapılarını açarak başka AB ülkelerine gönderiyor. Mültecilerin ilk ayak bastığı AB ülkesinde kalmasını öngören Dublin anlaşması artık işlemiyor. Almanya, Avusturya, Fransa, mültecileri bırakan Yunanistan, İtalya ve Macaristan’ı Dublin Anlaşması’nı ihlalle suçluyor.

Para verelim göçmen gelmesin !

İsviçre halkı, Avrupa’da sığınma arayan göçmenlere kapılarını açmak yerine göçmen krizinin yaşandığı ülkelere para yardımı yapılması gerektiğini düşünüyor. Bern Üniversitesi tarafından binden fazla kişiyle yapılan ankete katılanların yüzde 60,9’u İsviçre’nin insani krizlerin çözümünde öncü bir rol almasını istedi. Ancak İsviçre’nin kapılarını mülteci ve göçmenlere açması söz konusu olunca katılımcıların yüzde 83,1’i bu kişilerin ülkeye kabulü yerine İsviçre’nin “krizden etkilenen ülkelere cömertçe maddi yardım yapması” gerektiğini belirtti. Katılımcıların üçte ikisi mültecilerin ülkenin refahına zarar vereceğini düşündüğünü söyledi. Ankete katılanların yaklaşık yarısı ise sınırların geçici olarak kapatılması görüşünü savundu.

Balkan ülkelerine maddi yardım

İsviçre hükümeti ise göçmen krizinden etkilenen Balkan ülkelerine yardım yapacağını, bunun maddi destek şeklinde olabileceğini bildirdi. İtalya, Almanya, Avusturya ve Fransa’ya sınırı olan İsviçre’nin Avrupa’daki göçmen krizine bakışını değerlendiren İsviçre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü George Farago, Balkan ülkelerindeki göçmenlerin durumunu ve gelişmeleri Üsküp, Belgrad ve Saraybosna’daki büyükelçiliklerinden takip ettiklerini söyledi.

Farago, sahadaki çeşitli ulusal ve uluslararası aktörlerle de istişarelerde bulunduklarını kaydetti. İsviçre’nin göçmenler konusundaki işbirliği çerçevesinde bölgede krizden etkilenen ülkelere yardımda bulunacağını belirten Farago, “Bu yardımlar uluslararası kuruluşlara ve yetkililere maddi destek şeklinde olabilir ancak şu an için miktar belirlenmedi” dedi. İsviçre’nin NZZ am Sonntag gazetesine göre, Balkan ülkelerine yapılması planlanan yardım 100 bin İsviçre frangı (103 bin dolar) dolayında olacak.

Hürriyet, Milli Gazete