9 Zilka'de 1445 | 18 Mayıs 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Meclis kapanmadan son 'torba'yı yasalaştırdı

Son Güncelleme: 6 NİSAN 2015 - TSİ 13:40

Kamuoyunda “iş güvenliği” torbası olarak bilinen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Meclis’in seçim tatili öncesi, önceki günkü son gün mesaisiyle birlikte yasalaştı. 

Yeni dönemde iş sağlığı ve iş güvenliği alanında önemli yenilikler öngören yasada yer alan belli başlı düzenlemeler özetle şu şekilde öne çıktı:

Asansörde bakım yasal zorunluluk
- Asansörlerin yıllık periyodik bakımları yasal zorunluluk haline geliyor. Belediye sınırları içinde belediyeler, belediye sınırları dışında il özel idareleri, hizmete sunulacak asansörlerin yıllık periyodik bakımını yapacak ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptıracak. 8 ya da daha fazla bağımsız bölümü olan binalarda asansörlerin aylık bakımı ile yıllık kontrolleri yönetici tarafından yaptırılacak. Yöneticisi atanmayan ana gayrimenkulde kat malikleri aylık bakım ve yıllık kontrolden ortak sorumlu olacak.

Madenlere yaşam odası kurulacak
- Ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde, kusuru yargı kararıyla tespit edilen işveren, 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak.
- Madenlerde yaşam odası kurulacak. Ancak hangi madenlerde yaşam odası kurulacağı ve teknik özellikleri, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak 1 yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
- Madenlerde bulunulan yer ve giriş çıkış takip sistemini kurma yükümlülüğü 2016 yılının başında yürürlüğe girecek.

Gençlere istihdam
- Kanunla, genç işsizler için istihdam teşviki getiriliyor. 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye iş Kurumu tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanların imalat sektöründe işe alınmaları halinde 42, diğer sektörlerde ise 30 ay asgari ücret üzerinden sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Özel güvenlikçiler gece 7.5 saatten fazla çalışabilecek
- Yer altında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok 7.5 saat, haftalık çalışma süresi ise en çok 37.5 saat olacak.
- Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde, işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.

3. çocuk için yüzde 10 geçim indirimi
- Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10’a çıkarılacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak.
- Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15’lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10’a düşürülecek.

Mimar ve diş hekimi izin almayacak
- Avukat, mali müşavir ve noterler gibi mühendis, mimar ve diş hekimlerinin de apartmanda büro açabilmeleri için kat maliklerinin izni gerekmeyecek.
- Ayakta tedavide katılım paylarının usulüne uygun tahsil edilmemesi nedeniyle, eczacılar hakkında öngörülen cezai şart, 5 asgari ücreti geçemeyecek.

65 yaş aylığına zam
- SSK ve BağKur emeklilerine Temmuz döneminde yapılacak artıştan sonra, dosya bazında ödenmesi gereken tutar esas alınmak suretiyle 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklara 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yapılacak. 65 yaş aylığı, 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor.

Milliyet