14 Şevval 1445 | 23 Nisan 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Havalimanlarındaki çalışma rötarları artırdı

Son Güncelleme: 12 AĞUSTOS 2015 - TSİ 11:21

Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yoğun yaz sezonunun ortasında yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle meydana gelen rötarlar, yolcuları bıktırdı.

Atatürk Havalimanı’nda yaz sezonu başlarken ana kalkış pisti olan 35 Sağ Pisti 70 gün süreyle kapatıldı. Sezonun tam göbeğinde 7 köprü ve ve 2 açık park yeri bakıma alındı.

Önümüzdeki günlerde de terminalde 9 köprü ve 7 açık park pozisyonu kapatılacak. “G” taksi yolunun ortası tadilata alınacak. Bu tadilatların hiçbirisi önceden ilan edilerek kapasite ayarlaması yapılmadı. Rötar krizi devam edecek. Sabiha Gökçen Havalimanı pisti ise bakım çalışmaları nedeniyle gece 4 saat süreyle kapatılıyor. Bazı günler bu çalışma 6 saate kadar uzuyor. Arıza nedeniyle gönderilecek yedek uçak Sabiha Gökçen’e gidemiyor. İnemeyen uçak Bursa’ya yönlendiriliyor.

Bu çalışmalar nedeniyle Avrupa’da yapılan rötar listesinde, Mayıs 2015 rakamlarına göre İstanbul Atatürk ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Avrupa‘da kapasite kaynaklı gecikme yaşanan ilk iki havalimanı oldu.

Atatürk Havalimanı’na günde 1400, Sabiha Gökçen Havalimanı’na da günde ortalama 700 uçak inip kalkıyor. Toplamda günde 2100 trafiğin inip kalktığı İstanbul’daki havalimanlarının her ikisinin de aynı anda tadilata alınmasına, havayolu şirketleri tepki gösteriyor. Rusya’da kışın ortasında -40 derecede veya İngiltere’de yağmurun en yoğun olduğu dönemde sorunsuz ilerleyen inşaat çalışmaları, 'çalışmalar neden Türkiye’de yaz sezonuna getiriliyor?' sorusunu ortaya atıyor. Havayolları, dünyanın her yerinde bu tarz tadilatlar yoğun olmayan sezonlarda yapıldığını belirtiyor.

Milliyet