19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Akkuyu’nun ÇED raporunun ayrıntıları...

Son Güncelleme: 15 TEMMUZ 2013 - TSİ 14:20

Mersin’de yapılması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapımı için gerekli olan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun hazırlıkları tamamlandı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ, Mersin’de yapılması planlanan santralin projesiyle ilgili 3 bin sayfalık raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunarken, rapora ilişkin ayrıntılar da netleşti. 20 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı santralin inşaatının başlayabilmesi için hava şartları, su akımı, tarımsal üretim, hayvancılık gibi tüm konularda doğanın olumsuz etkilenmeyeceği bir yol haritası hazırlandı. Rus şirket med cezir ve med cezire bağlı olmayan tüm akım şekillerine yönelik ev ödevini hazırlarken, raporda santralin herhangi bir kansere yol açmayacağına yönelik değerlendirmeler de bulunuyor.

Mevzuata aykırı bir durum tespit edilirse Rus şirkete gerekli şartları sağlaması için üç ay gibi ilave bir süre verilecek. ÇED rapor onayının komisyonunda çok fazla sayıda kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu üye olarak yer alıyor. Milli Savunma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı gibi 30’a yakın ana kurum komisyonda bulunuyor. Genel müdürlüklerin dahil edilmesi ile birlikte nükleere onay verecek komisyondaki kamu kurumu ve STK sayısı 50’yi geçiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, onayın ardından verilen ev ödevlerinin yapılıp yapılmadığını da sıkı denetimden geçirecek. İnşaat aşaması her üç ayda bir izleme sürecinde olacak. Santralde 1.200 MW gücünde 4 üniteden oluşacak tesisin ilk ünitesinin 2019 yılında hizmete girmesi planlanıyor. 2022 yılında ise tüm ünitelerin çalışır hale gelmesi öngörülüyor.

Enerji Enstitüsü