17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Yeni okula başlayan çocuklarda başarı kriterleri

Son Güncelleme: 4 EKİM 2018 - TSİ 10:38

Yeni eğitim yılıyla çocuklar, uyum haftasını geride bıraktı ve okula alışma sürecine girdi. Dersler ve ev ödevleri de başladı. Bazı öğrenciler okula kolay uyum sağlayıp daha başarılı olurken, bazıları da zorlanıyor.

Akademik başarının sırrı, aslında miniğin öncesinde yaşadığı deneyimlerle ilgili. Yani nasıl büyüdü, okul öncesi eğitim aldı mı ve yaşına uygun sorumluluklar verildi mi? Tüm bu konular, onun okuldaki uyum ve başarısının kaynağıdır.

Öz becerilerini destekleyin

Bazı anne-babalar, çocuklarını korumacı bir yaklaşımla büyütüyor. Onların kendi başına bir işi başarması ve çevresini keşfetmesi gibi konularda fırsat vermiyor. Minikler de ebeveynlerine bağımlı yetişiyor ve izin almadan hareket edemiyor.

Bu şekilde büyüyenler, problem çözme becerisini de geliştiremiyor. Ortak özellikleri de öz bakım becerilerinin çok zayıf olması...

Annesi tarafından ayakkabısı giydirilen, yemeği yedirilen ve elleri yıkanan çocuk, okula başladığında kendine bakmakta zorlanıyor ve uyumu da zorlaşıyor.

Minik, duygusal ve sosyal açıdan okula hazır değilken, ondan akademik başarı beklemek doğru olmaz.

Bu nedenle, okul öncesi dönem boyunca evde birkaç kavramı öğretmek yerine, beceri kazanmasına odaklanmalıyız. Çocukların potansiyelini ortaya çıkarmak için çevresini keşfetmesine ve kendi işini kendisinin yapmasına izin vermeliyiz.

Okula başlamadan önce yemeğini yiyebilmeli, kıyafetlerini giyebilmeli ve tuvalet hijyenini sağlayabilmelidir.

Temel öz bakım becerileri gelişmeden eğitime başlarsa, bir yetişkinin desteğine
ihtiyaç duyar ve bu nedenle uyum sağlamakta zorlanır.

Milliyet / Dr. Sevil Yavuz