18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Okula devamsızlığın nedenleri

Son Güncelleme: 17 EKİM 2018 - TSİ 09:50

Sınavlara hazırlık, hastalıklar, mevsimlik işçilik, istemediği bir okula gitmek zorunda kalmak, ders saatlerinin fazlalığı, sosyal faaliyetlerin az oluşu, anne baba ilgisizliği… Birçok sebeple okula devamsızlık artıyor. Öyle ki meslek liselerinde öğrencilerin yüzde 40’ı, 20 gün ve üzeri okula gitmiyor. Uzmanlara göre çözüm için okulu sevdirmek şart

Devamsızlık yapan öğrenci hem kendisi eğitimden geri kalıyor hem de sınıftaki diğer öğrencilerin başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı’nın da gündeminde. Öyle ki MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda dört temel alana odaklanıldı. Bunlardan biri de öğrenci devamsızlığıydı.

Rapora göre ilkokullarda devamsızlık süresi yüzde 6,21 yani diğer eğitim kademelerine göre çok az. Bunda ebeveynlerin çocuklarını okula bırakıp okuldan almaları önemli etken. Liselerde ise oranın yüzde 30’ların üzerine çıkmasının pek çok nedeni var.

Raporda, devamsızlığın nedenleriyle ilgili öğretmenlerden görüş alındı. Öğretmenlerin yüzde 77’si, öğrencilerin temel eğitim kademesindeki devamsızlık alışkanlıklarını lisede de devam ettirdiği görüşünde. Yüzde 45’i okulun eve uzaklığını sebep olarak gösteriyor. Öğretmenlere göre, Güneydoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu gibi taşımalı eğitim yapan bölgeler ile Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlerde uzaklık önemli bir neden.

Türkiye’de kar tatili,resmi tatiller nedeniyle eğitim sık sık kesintiye uğruyor. Bu durum okula tekrar adaptasyonda soruna sebep olarak okula gitme isteğini olumsuz etkileyebiliyor. Bunların yanı sıra öğrencileri okuldan uzaklaştıran pek çok neden var.

Takdir için 5 gün şartı

MEB, takdir ve teşekkür belgesi almak için özürsüz devamsızlık süresinin 5 günü geçmemesi şartı getirdi. Bu düzenleme, devamsızlığın azalmasında etkili olur mu bilinmiyor ancak uzmanların tespit ettiği sorunların ortadan kaldırılması, çözümü de beraberinde getiriyor. Uzmanlar ayrıca okula devamı artırmak için aile, öğretmen ve okul yöneticilerine önemli görevler düştüğüne dikkat çekiyor.

Öğrencilere okulu sevdirmek ve okula devamsızlığı önlemek için öneriler ise şöyle:

- Aile, okula gitme konusunda öğrencileri teşvik etmeli.

- Spor, sanat gibi derslerin işlevselliği artırılmalı, sosyal faaliyetlere vakit ayırılarak okul eğlenceli bir ortama dönüştürülmeli.

- Olumsuz arkadaş çevresi değiştirilmeli. Öğrencilerin okula aidiyet duygusunu geliştirmesi için eğitsel etkinlikler düzenlenmeli.

- Okul yönetimi hakkaniyet ölçüsünde ve hoşgörülü bir tutum içinde olmalı ve uygun sınırlar içerisinde öğrencilerin taleplerini göz önünde bulundurmalı.

- Devamsızlık problemi yaşayan öğrencilerle birebir görüşmeler yapılmalı, elde edilen bulgular aileyle paylaşılarak okul-aile iş birliği sağlanmalı.

- Çocuk psikolojisi, çocukların duygu ve davranışlarını anlamanın yolları gibi konularda anne-baba eğitim ve seminerleri düzenlenmeli.

Milliyet