11 Zilka'de 1445 | 20 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

İşte 'açık uçlu sorular'

Son Güncelleme: 5 OCAK 2017 - TSİ 10:39

Yıllardır konuşulan ‘açık uçlu’ sorular, bu yıl LYS’de üniversite adaylarının karşısına çıkacak. Detaylardan bazıları ise şöyle: Yanıtlar kodlanacak, cevap anahtarları değiştirilecek, el yazısı veri tabanı oluşturulacak.

Üniversiteye geçişin ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) yer alacak ‘açık uçlu’ soruların detayları netleşti. Buna göre kısa cevaplı açık uçlu sorular, TC kimlik numarasında olduğu gibi, belirlenen alandaki kutucuklara kodlanacak. Cevabı bir kelime veya sayıdan oluşacak yanıtlar, cevap anahtarına harf harf ya da rakam rakam tek tek kodlanacak. Açık uçlu sorular için cevap kâğıtları da değiştirilecek. Cevapların kodlanacağı kutucuklar, çoktan seçmeli soruların şıklarının işaretleneceği kâğıtta farklı yerde olacak. ÖSYM’nin, ilerleyen yıllarda uzun yanıtlı açık uçlu soruların sorulabilmesi için el yazısı veri tabanı oluşturduğu da öğrenildi.

İLK KEZ BU LYS’DE

2017 üniversite sınavlarıyla ilgili önemli değişikliklere gidildi. ÖSYM’nin YGS ve LYS için yayımladığı kılavuza göre, yıllardır konuşulan açık uçlu sorular bu sene LYS’de üniversite adaylarının karşısına çıkacak.

LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2’de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1’er soru, LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4’te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1’er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru “kısa cevaplı” olacak. Yabancı Dil testinde ise 3 soru, “kısa cevaplı” sorulardan oluşacak.

"Kodlama yapılacak"

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, LYS'de bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorularla ilgili "Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız, doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp kodlayacak. Birçok adayda, ‘el yazımdan dolayı bir kayıp olursa' diye bir kaygı var. Bu kaygıları gidermek için kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Zaten tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek." dedi.

Hürriyet