17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Güneydoğu’ya sözleşmeli öğretmen formülü

Son Güncelleme: 29 HAZİRAN 2016 - TSİ 12:01

MEB’in yapacağı sözlü sınav sonucuna göre Doğu ve Güneydoğu illerine atanacak olan sözleşmeli öğretmenler 3 yıl süreyle görev yapacak. Görev süresini tamamlayanlar talep etmeleri halinde bölgede çalışmaya devam edecek

“Ağustosta atama yok” açıklamasının ardından, Milli eğitim Bakanlığı (MEB), doğu ve Güneydoğu illerinde kalmak istemeyen öğretmenlerin boşalttığı kadrolara, “sözleşmeli öğretmen” atamak için yeni formül geliştirdi.

“Güneydoğu’da öğretmen tutamıyoruz” diyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, atanacak sözleşmeli öğretmenlerin maaşlarının, kadrolu öğretmenlerinkinden aşağıda olmayacağını açıkladı. Eğitim alanını değiştiren tasarıya TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda eklenen yeni maddeye göre; kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde boş kadrolara sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek, bu öğretmenler 3 yıl süreyle başka yere atanmayacak.

Atamaya sınır

Komisyonda önergeyle tasarıya yeni bir madde eklendi. Maddeye göre; kalkınmada birinci derecede öncelikle yörelerdeki boş MEB kadrolarına, Devlet Memurları Kanunu’nun 4B fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek. Başvuran sözleşmeli öğretmen adayları, KPSS puanına göre sıralanacak. Aday öğretmenler MEB’in yapacağı sözlü sınav sonucunda aldıkları puana başarı puanına göre atanacak. Atanan sözleşmeli öğretmenler, 3 yıl süreyle başka yere atanamayacak.

Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde, sözleşmeli öğretmenin eşi, sözleşmeli öğretmene tabi olacak. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak.

3+2 yıl şartı

Sözleşmeli öğretmenlerden, sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak. Bu öğretmenler için yeniden aday öğretmenlik süreci işletilmeyecek. Sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların başvuruları, sözlü sınava alınacakların belirlenmesi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları, atanmaları ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın görüşleri alınarak MEB tarafından hazırlanan yönetmelikle düzenlenecek.

Milliyet