11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Suriyeli mültecilere yasal statü

Son Güncelleme: 23 EKİM 2014 - TSİ 11:14

Sayıları 2 milyon sınırına yaklaşan Suriyeli mülteciler için beklenen yönetmelik çıktı. Düzenlemeye göre, sığınmacılara Türkiye’de pasaport gibi kabul edilecek birer kimlik kartı dağıtılacak.

Yasal olarak çalışma imkânı tanınacak olan Suriyeliler, iş için ilk olarak büyükşehirlere ve bölge kentlerine yerleştirilecek. Sektör ve işletme başına ‘Suriyeli sınırı’ olacak. İşçilikten, öğretmenlik ve mühendisliğe kadar değişen mesleklerde iş bulabilecek olan Suriyelilere yönelik prim desteği de gündemde.

Suriye’den göç edenlerin barınma ve istihdamına yönelik Geçici Koruma Yönetmeliği Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çoğunluğu Suriyeli göçmenleri içine alan düzenlemeye göre, Türkiye sınırından geçerken tespit edilen yabancılar ya da “makul süre” içinde yetkililere başvuranlara idari para cezası kesilmeyecek.

Gaziantep’ten çok talep var

Yetkililer, sığınmacıların tüm illerde çalışmasına sıcak bakmıyor. Suriyelilerin, büyük kentler ile güney ve Güneydoğu kentlerinde çalıştırılması olası. Özellikle Gaziantep’te Suriyelilerin çalışması için büyük talep olduğu belirtildi. Bayburt, Bitlis gibi küçük illerin de Suriyeli istihdamına açılması söz konusu.

Pamuk toplama, tekstil gibi işlerde Kaçak olarak çalışan Suriyelileri sistem içine almayı hedefleyen sistem uyarınca, sektör ve işletme başına Suriyeli limiti getirilebilecek. “Bir fabrikanın en fazla yüzde 10’u sığınmacılardan oluşabilir” ya da “tekstil işçilerinin yüzde 20’si Suriyeli olabilir” gibi limitler belirlenecek.

Ücret skalası belirlenecek

Suriyeli işçiler sadece fiziksel ağırlıklı işlerde çalışmayacak. Suriye’den çok sayıda öğretmen, mühendis ve tercümanın da Türkiye’ye geldiği, şirketlerin talep etmesi halinde bunların da çalışabileceği belirtildi.

İşçilerin maaş ve sosyal güvenlik konuları daha sonra netleşecek. Suriyeli işçilere, yaptıkları işe göre mevcut asgari ücretin üzerinde ayrı bir asgari ücret belirlenmesi gündemde. Suriyelilere düşük prim belirlenmesi ya da primlerinin devlet tarafından ödenmesi de seçenekler arasında.

Milliyet