Elektrik faturalarında yüzde 68'lik artış
Son Güncelleme: 2 ARALIK 2015 - TSİ 10:49
Elektrik fiyatı ucuzladı ancak faturalar hafiflemedi. Artışın gerekçesi yükselen masraf kalemi oldu. Son bir yılda yüzde 68 artış yaşandı. Son bir yıllık dönem içinde elektrik faturalarındaki, “enerji” bedeli azalırken, “dağıtım”, “kayıp bedeli” ve “sayaç okuma” gibi bedellerin pahalandığı ortaya çıktı. “Dağıtım bedeli” yüzde 38, “kayıp bedeli” yüzde 65 zamlanınca faturalara binen yük arttı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Görünümü” raporuna göre, elektrik faturalarındaki asıl ücreti oluşturan “enerji bedeli”, Eylül 2014’te 20.77 kuruş/kWs iken 2015’te bu ücret Eylül sonu itibarıyla 19.85 kuruşa geriledi.
Konut elektriğinde enerji bedeli düşerken, yan kalemlerden “dağıtım” 1.12 kuruş artarak 4.01 kuruşa çıktı. Böylece şirketlerin elektrik dağıttıkları faturalara bindirdikleri bedel 1 yılda yüzde 38 arttı.
Hatlardan kaybolan ve bedeli tüketiciye yüklenen rakamı ifade eden, “kayıp bedeli” de yüzde 65 zamlanarak 5.52 kuruş/kWs’e çıktı. Sayacı okunduğu için tüketiciden alınan para ise yüzde 9 arttı. Diğer kalemlerdeki artışla birlikte toplam maliyet arttı
Elektrikte reklam geliri tüketiciyi rahatlatacak
Diğer taraftan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik dağıtım şebekeleri üzerinden elde edilen reklam ve benzeri gelirlerin yüzde 75'inin dağıtım şirketlerine bırakılmasına, yüzde 25'inin ise tarifelere yansıtılmasına karar verdi.
EPDK'nın aldığı kararla dağıtım şirketlerinin bölgelerinde işlettiği şebekeler üzerinden elde ettiği Reklam, kira ile baz istasyonu, araç, bina, arazi, veri transferi iletişim alt yapısı kullanım gelirlerinin yüzde 75'i dağıtım şirketlerine bırakılacak. Bu gelirlerin yüzde 25'i ise tarifelere indirim olarak yansıyacak.
Bu kararla şirketlerin teşvik edilmeleri ve elde edilen gelir ile tarifelerde indirim imkanı sağlanmasının önü açılmış oluyor. Değişiklik ile ayrıca şirketlerin elde ettiği gelirlere bağlı olarak elektrik faturalarında da indirime gitmeleri bekleniyor.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin özellikle dolar kurunun artışından kaynaklanan sorunlarını bildiklerini belirterek, dağıtım şirketlerini belli bir ölçüde rahatlatacak, "gelir sağlayıcı" bazı çalışmalar yaptıklarını açıklamıştı.
Milliyet