19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

'Cep telefonu bağımlılığı terapi ile tedavi edilmeli'

Son Güncelleme: 19 EKİM 2016 - TSİ 10:56

Prof. Dr. Erol Özmen, cep telefonu bağımlılığının bir "21. yüzyıl hastalığı" olduğunu, aile içi ilişkilere ciddi zarar verebilen, öğrencilerin okul başarısını olumsuz etkileyen bu bağımlılığın terapi ile tedavi edilebileceğini belirtti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Özmen, cep telefonlarının günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasına girdiğini ancak bu özelliğinin bir yan etkisi olarak bağımlılık haline gelebildiğini ifade etti.

Cep telefonu bağımlılığının en önemli göstergeleri arasında kullanımının denetim altına alınamaması, kişinin yaşamını ve diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkilemesinin bulunduğunu anlatan Özmen, "Örneğin cep telefonunu bağımlılık düzeyinde kullanan öğrencilerin okul başarısı düşer. Çocukların psikososyal gelişimini olumsuz etkiler, çocukların sosyal ortamlardan uzaklaşmasına, iletişim kurma becerilerinin gelişmemesine yol açar." dedi.

Aşırı internet ve cep telefonu kullanımı sebebiyle aile içi ilişkilerin de bozulabildiğini, bu yönde kendilerine ulaşan çok sayıda vakanın bulunduğunu kaydeden Özmen, eşlerin birbirlerine ve çocuklarına gereken ilgiyi göstermemesiyle sonuçlanan vakaların aile içi iletişimde ciddi sorunlara neden olabildiğine işaret etti.

Tedavisi zor ama mümkün

Cep telefonu bağımlılığının sosyal kaygı bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıkları tetiklediğine değinen Özmen, bu bağımlılıktan kurtulmanın zor olduğunu, genel kabul görmüş, standart bir tedavisinin bulunmadığını belirtti.

Prof. Dr. Özmen, hastanın bu bağımlılığın farkında olması ve kararlı bir şekilde mücadele etmesinin şart olduğuna dikkat çekti.

AA