18 Şevval 1445 | 27 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

'Pamuğun geleceği için girdiler düşürülmeli'

Son Güncelleme: 25 EYLÜL 2014 - TSİ 11:40

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, pamuk sektöründe girdilere uygulanan vergilerin düşürülmesini istedi.

Pamuk üretiminde girdi fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Kocabaş, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Ülkemiz pamuk üretiminde ortalama tarla verimi, Avustralya’nın ardından dünyada ikinci sıradadır. Buna karşın maliyetlerimizin rakip ülkelerin çok üstünde olması, çiftçilerimizin yüksek verimden sağladıkları avantajı yok etmekte ve pamuktan vazgeçmelerine neden olmaktadır. Bu durumda bir yandan çok yönlü bir sanayi bitkisi olan pamuk üretiminin ülkemiz tarımı ve ekonomisine olan önemli katkıları kaybedilirken, diğer yandan yılda 1.7 milyar dolara yaklaşan dış ticaret açığına, tekstil ve hazır giyim sanayimizin dışa bağımlı hale gelerek küresel rekabet gücünün riskli hale gelmesine yol açmaktadır. Çiftçilerimizin bir kısmı da en önemli beş girdi (tohum, gübre, zirai ilaç, mazot ve tarımsal mekanizasyon) fiyatları yüksek olmasına rağmen pamuk üretmeye devam etmektedirler.

Pamuk hasadına başlayacağımız bu günlerde, maliyetlerin aşağı çekilerek ülkemiz pamuk üretiminde sürdürülebilir gelişmenin sağlanması ve otomotiv sektörünü geçerek birinci olan tekstil ve hazır giyim sanayimizin dışa bağımlılığını azaltarak küresel rekabet gücünün geliştirmesini de sağlamak amacıyla beş temel girdide uygulanmakta olan dolaylı vergi oranlarının makul seviyelere düşürülmesini istiyoruz.”

Adana'da "beyaz altın"ın hasadına başlandı

Türkiye'de pamuk ihtiyacının yüzde 10'unun karşılandığı Çukurova'da pamuk üretim alanı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 arttı.

Tekstilden gıdaya birçok alanda kullanılan pamuk, Çukurova çiftçisinin gözde ürünleri arasında yer alıyor. Katma değeri yüksek olan pamuğun üretimi, son yıllarda artış gösterdi.

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Türkiye'nin bir zamanlar en büyük pamuk üretim alanı olan Çukurova'nın azalan ekim alanları nedeniyle pamuk üretiminin yüzde 10'nunu yapıldığını belirtti.

Son yıllarda pamuk üretiminde biraz gerileme olmasına rağmen 2011'den itibaren ekim alanlarında artış gözlendiğini ifade eden Aygül, "Pamuk üretim alanı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 artış gösterdi. Bu yıl kesin olmamakla beraber 400-450 bin dekara pamuk ekildi. Geçmiş yıllara göre pamuğun ekim alanı arttığı gibi verim de yükseldi" dedi.

Millî Gazete, Dünya