19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Şap hastalığıyla ilgili paniğe gerek yok

Son Güncelleme: 17 ARALIK 2015 - TSİ 08:51

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bakanlıkta Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde görülen şap hastalığı ve Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çeltik alım kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Şap hastalığına ilişkin şimdiye kadar Türkiye’de görülmeyen yeni tip bir virüsün 29 Eylül 2015 tarihinde ilk kez Van’da tespit edildiğini belirten Çelik, bu yılın 9 ayında tespit edilen, hastalığın görüldüğü mihrak sayısının 92 olduğunu bildirdi.

Çelik, söz konusu tarihten bugüne kadar hastalığın görüldüğü mihrak sayısının 217’ye ulaştığını dile getirerek, Bakanlığın ve ilgili birimlerin yoğun çalışmaları sonrasında bu mihrak sayısının 117’sinin söndürüldüğünü, 100 mihrakın hastalık açısından şu anda aktif durumda olduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin tarım il müdürlerinin devreye girdiğini ifade eden Çelik, “Yetkileri çerçevesinde 10 kilometrelik alanda karantina uygulanmakta, o bölgeye hayvan giriş çıkışı yasaklanmakta, hayvan pazarları kapatılmakta ve hayvanlar aşılanmaktadır. Dolayısıyla paniklik bir durum yok ama çok müteyakkız olmamız gerekli” diye konuştu.

Çelik, yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandığını vurgulayarak, bu virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşının üretildiğini ve bütün illere sevk edildiğini ifade etti.

“Karantina yetmez hayvanlar kesilmeli”

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son günlerde şap hastalığının yayılmasıyla ilgili haberlerin sıklıkla yer aldığını ifade etti. Haberlerde Afyon, Aksaray, Burdur, Uşak, Konya ve Denizli’de hastalık nedeniyle bazı önlemlerin alındığının belirtildiğini kaydeden Yetkin, “Afyon’da hayvan pazarları kapatılmış, il ve çevresinde her türlü hayvan hareketleri yasaklanmış. Afyon ilimiz karantinaya alınmıştır. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden aldığımız haberler hastalığın bu bölgeleri de sardığı yolunda. Durum böyle devam ederse hastalığın şu anda salgından etkilenmemiş görünen Trakya, Ege, Akdeniz bölgelerine de yayılma tehlikesi bulunmaktadır” dedi. Yetkin, aşılamanın yaygınlaştırılmasının yanı sıra hastalığın yayıldığı görülen bölgelerdeki hayvanların derhal kesilmesi ve kesilen hayvanların yakılarak ya da gömülerek imha edilmesi gerektiğini belirtti.

Millî Gazete