23 Şevval 1445 | 2 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Dijital dönüşüme ayak uyduran şirketler kârlı

Son Güncelleme: 20 NİSAN 2018 - TSİ 10:37

Digital Suite raporuna göre, 2020 yılına kadar şirket gelirlerinin yüzde 30'u yeni iş modellerinden gelecek. 2030 yılı itibariyle iş gücünün 3'te 2'sini Z kuşağı oluşturacak ve bunların yüzde 65'i bugün adını bile bilmediğimiz görevlerde çalışacak.

Vizyon sahibi şirketlerin bu değişim rüzgarına ayak uydurup rakiplerine göre yüzde 26 oranında daha fazla kar etme ve pazar değerlerini %12 oranında artırma şansı var. Ancak bunu yakalamak için ellerini çabuk tutmaları gerekiyor, çünkü bu dönüşüm rüzgarı işletmelere Sanayi Devrimi'nde olduğu gibi 50 yıl değil, sadece 6 aylık bir zaman tanıyor. Yani bugün, bir şirketin başarısını veya başarısızlığını belirleyen en önemli faktör “dönüşüm hızı” olabilir.

Alışılan “lider yetiştirme” yöntemlerini sorgulama zamanı geldi

Günümüzde, rekabet avantajı elde etmek için hızlı bir dijital dönüşüm gerekiyor ve elbette her zaman olduğu gibi bu çağda da liderlere büyük görevler düşüyor. Şirketin dönüşüme hazır olması için bir inovasyon kültürü oluşturması, hızlı değişimlere ve risk almaya hazır olması gerekiyor. En tepeden başlaması gereken bu dönüşümün başarılı olabilmesi için ise, liderlerin farklı yönetim alışkanlıkları kazanması şart. Çoğu kuruluş (sürece önderlik edenler de dahil olmak üzere) lider havuzlarının ve mevcut liderlerinin dijital dönüşümün zorluklarıyla başa çıkmaya hazır olmadığını söylüyor. Ayrıca her 10 İK liderinden 9'u, başarıyı getirecek liderlik yeteneğine sahip olmadıklarını düşünüyor. Etkili bir dijital dönüşüm sağlamak isteyen pek çok şirketin önündeki en büyük engellerden biri ise, yeni düşünme biçimlerine yönelik direnç gösterme ve karmaşıklıklar karşısında korkuya kapılma gibi nedenlerle gerekli bakış açısı ve becerilerin kazanılamaması.

Raporda, dönüşüm yolculuğuna çıkmaya karar veren liderlerin aşağıdaki soruları kendilerine sorarak değişime başlayabilecekleri belirtiliyor:

-İyi hesaplanmış riskler almaya ve yeni deneyimlerin getirdiği hızlı başarı ve başarısızlıkları yönetmeye   hazır mıyız?
-Şimdi ve dönüşüm yolculuğumuzun tamamında hızlı, esnek ve değişime açık olabilecek miyiz?
-İş süreçlerimizde dijital gerçekleri göz önünde bulunduruyor muyuz?
-Dijital çağ için kendimizi geliştirmeye ne kadar hazırız?
-Dijital çağda kapsayıcı, ileriyi gören ve başarılı bir şirket olmak için liderler insan kaynağını,   yetkinlikleri ve makine zekaları en iyi şekilde nasıl birleştirebilir?

Dünya