15 Şevval 1445 | 24 Nisan 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

'Fitoterapi yaygınlaşırken ruhsatlı ilaç çok az'

Son Güncelleme: 15 NİSAN 2019 - TSİ 10:08

Tamamen doğal bitkisel yöntemlerle uygulanan ve alternatif tıp yöntemi olarak kabul edilen fitoterapi yöntemiyle tedavi şimdilerde oldukça popüler hale geldi. İnternetten, aktarlardan “fitoterapi ilacı” adı altında pek çok ilaca ulaşmak mümkün.

Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’ndan Dr. Abdürrahim Koçyiğit, piyasada satılan bu ürünler konusunda vatandaşları uyardı.

‘3500 ürün var’

“Halkımız fitoterapi ilacı diye aldıkları ürünlere dikkat etsinler” diyen Koçyiğit, “Ciddi riskler söz konusu. Ürünlerin mutlaka hekim kontrolünden geçmiş üzerinde araştırmaların tamamlanmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması gerekir” dedi.

‘Bilim adamlarımız burun kıvırdı’

Türkiye’nin endemik bitki potansiyelinin zenginliğine dikkat çeken Koçyiğit, Almanya’nın bitki zenginliği düşük olmasına rağmen fitoterapi ürünlerinde Türkiye’den kat kat önde olduğunu söyledi.

Fitoterapi yönteminin şeker, romatizmal hastalıklar ve kanserde etkili sonuç verdiğini kaydeden Koçyiğit, şöyle konuştu: “Almanya’nın bitkilerden elde ettiği ruhsatlı 870 farklı ilacı bulunuyor. Türkiye’deki rakam sadece 18. Ham madde satıp, işlemden geçmiş halini satın alıyoruz. İhracatımız 50 milyon dolar ancak 1.2 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Ham madde ihracat ederek, mamul madde alıyoruz. En büyük tedarikçi de Almanya. Japonya’da kullanılan ilaçların yüzde 69, Almanya’da ise yüzde 65’u bitkisel kökenli ürünler. Türkiye’deki oran ise sadece yüzde 10 civarında. Bizim bilim adamlarımız yakın zamana kadar fitoterapiye hep burun kıvırdılar."

Milliyet