18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Çöpe giden gıdalar yılda 250 milyon dolara maloluyor

Son Güncelleme: 24 NİSAN 2018 - TSİ 10:14

Dünyada 2,1 milyar insan açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Buna rağmen üretilen gıdanın üçte biri sofraya gelmeden çöpe gidiyor.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 6 Avrupa ülkesinde 3000 kişiyle yaptırdığı sürdürülebilirlik ve gıda israfı araştırmasına göre, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 64’ü son kullanma tarihi geçen yiyecekleri asla yemediğini belirtirken, yüzde 71’i israf ettikleri gıda miktarından endişeli.

Diğer Avrupa ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 54. Dünya genelinde Tüketicilerin yüzde 96’sı sürdürülebilir yaşamın çok önemli bulduğunu söylüyor. Araştırmada, tüketicilerin büyük bölümü gıda israfının önemli bir çevre sorunu olduğunu dile getiriyor.

Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri de tüketicilerin gelecek 50 yıl içinde küresel bir gıda krizi yaşanmasından endişe etmesi oldu.

100 milyar TL’lik sebze meyve ticaretinin minimum 25 milyar TL’lik bölümü israf ediliyor.

GIDAYA SAYGILI OLMANIN 6 YOLU

Gıda bizi mutlu ediyor, yeniliyor, enerji veriyor; fakat bu süreçte dünyaya zarar vermemek gerekiyor. Son 50 yılda, gıda atıklarından kaynaklanan sera gazı emisyonları yüzde 300 oranında arttı. Böylece, gıda atıkları ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü kirleticisi konumuna yükseldi. Gıdaya Saygı programı da gıda atığını geri dönüşüme sokarak, gıdaya karşı sürdürülebilir ve saygılı bir yaklaşımı savunuyor. Gıdaya karşı saygılı olmanın 6 yolu var

1. TOPRAĞI ATIKLA BESLEMEYE SON VERELİM

Her yıl 1.6 milyar ton atık gıda toprakta kalıyor. Çürümüş gıdanın yol açtığı metan gazı, doğal yaşam ve ekosistemlere zarar veriyor. Buna engel olmak için, gıda atıklarını farklı çöplerde toplamamız gerekiyor.

2. DAHA AZ ÇÖP ÜRETELİM

Atık gıda, fare ve martı gibi hayvanların ilgisini çekiyor. Çöpe atılan gıdalara yönelen hayvanların yerel ekosistemlere ve doğal yaşama olumsuz etkisi var. Dolayısıyla, gıda atıklarını uygun çöp kutularına atmak ya da mümkün olduğunca az atık oluşturmak gerekiyor.

3. KAYNAKLARI KORUYALIM

Çöpe giden gıdaların üretimi için yüzlerce varil petrol ve dünya temiz su kaynaklarının dörtte birinin kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu her sene 250 milyon dolar kayıp anlamına geliyor. Oysa bu kaynaklar herkesin yararlanabileceği daha sağlıklı gıdalar üretmek için kullanılabilir.

4. ATIĞIN GERÇEKTEN ATIK OLDUĞUNA EMİN OLALIM

Tüketilebilecek durumda olan gıdaların yüzde 60’ının çöpe atıldığı tahmin ediliyor. Hepimizin yaptığı en önemli hata, “son tüketim tarihi” ile “belli bir tarihten önce kullanımı daha iyi olur” kavramlarını ayırt edemiyor olmak. Bunun sonucunda, iyi gıda boşu boşuna çöpe atılabiliyor. Burnunuza güvenin. İyi kokan ve iyi görünen bir gıda, son kullanım tarihini geçmiş olsa bile, sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Attığınız gıdanın gerçekten “çöp” olduğundan emin olun.

5. AÇLIĞI ENGELLEYELİM

Asla kapağını açmadığımız gıdaları satın alıyor ve son kullanım tarihinden önce çöpe atıyoruz. Yapılan çok sayıda araştırmaya göre, gıda atığını yüzde 25 oranında azaltmak, açlık çeken 800 milyon kişinin beslenmesini sağlayacak. Gıdaları çöpe atmak yerine, neden ihtiyacı olanlara vermeyelim?

6. KÜRESEL ISINMA İLE MÜCADELE EDELİM

Gıda atıkları yılda 3.3 milyar ton sera gazına neden oluyor. Gıda atıklarının azaltılması sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayacak. Gıdamızı koruyarak, dünyamızı da koruyabiliriz.

Dünya