10 Zilka'de 1445 | 19 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

6 bin mülteci sulara terk edildi

Son Güncelleme: 15 MAYIS 2015 - TSİ 10:11

Avrupa Birliği Akdeniz’deki mülteci ölümlerini durdurma adına bir dizi adım atmayı tartışırken dünyanın diğer ucunda, Güney Asya’da büyük bir mülteci dramı yaşanıyor. Myanmar ve Bangladeş’ten kaçan mülteciler, aylardır okyanusta sürükleniyor, Güney Asya ülkeleri onları almak istemiyor.

Toplamda 6 bin Rohingyalı Müslüman ve Bangladeşli göçmenin hâlâ denizde olduğu aktarılırken, mültecilerin akıbetinin ne olacağı belirsiz. İnsan hakları örgütleri, Güney Asya hükümetlerini çaresiz mültecilerin hayatı ile “masa tenisi oynamakla” suçluyor.

10 Mayıs’tan bu yana Malezya ve Tayland’a toplamda 3 bini aşkın mülteci sığındı. Ancak halihazırda çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler, yeni gemileri reddettmeye başladı. Malezya iki gün içinde toplamda 800 mülteciyi barındıran iki gemiyi geri çevirdi. Tayland dün Koh Lipe adasının 17 km yakınına gelen ve 300 mülteciyi barındıran bir gemiyi kabul etmedi. Endonezya da geçen hafta 400 mülteciyi taşıyan bir tekneyi geri çevirdi.

“İnsani kriz” uyarısı yapan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre 2015’in ilk dört ayında Myanmar’dan 25 bin mülteci insan kaçakçılarının teknelerine bindi. İnsan Hakları Gözlemevi ise Tayland, Malezya ve Endonezya hükümetlerine “Dünya bu hükümetleri çaresiz haldeki erkek, kadın ve çocuklara nasıl davrandıklarına göre yargılayacak” diye seslendi. Budistlerin çoğunlukta olduğu Myanmar’da Rohingyalı Müslümanlar vatandaş sayılmıyor, Ordu ve Budist çetelerin baskısı altında kalan 1.3 milyon Rohingyalı, BM’ye göre, ‘dünyanın en fazla baskıya uğrayan azınlıklarından’.

Milliyet