26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

İklim Değişikliği Konferansı başlıyor

Son Güncelleme: 30 KASIM 2015 - TSİ 11:09

Dünya Meteoroloji Örgütü 2010 ile 2015 yılları dünyanın en sıcak 5 yılı olduğunu açıklarken, 195 ülke temsilcisi ve 130’dan fazla liderin de katılacağı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (GOP21) Fransa’nın başkenti Paris’te başlıyor.

Bilim insanları, Paris’te yapılacak zirvenin küresel ısınmanın etkileri kötüleşmeden önceki en iyi şans olduğunu belirtirken, liderlerin bir anlaşmada mutabık kalması uzak bir ihtimal olarak görülüyor.

Niyet edilenler yetmeyecek

Zirvede tartışılacak önerilerin amacı, küresel ısınmanın sanayi devrimi öncesine göre artışını 2 °C’de tutabilmek. Küresel ısınmayla mücadele için karbon emisyonunun yüzde 95’inde sorumlu ülkeler 2030 yılında hedefledikleri karbon salınım miktarlarını belirten ‘Niyet Edilen Ulusal Katkı’ (INDC) beyanlarını bildirdiler.

Küresel ısınmaya karşı en ciddi önlemleri alan Avrupa Birliği 1990’daki salınıma göre yüzde 40, ABD 2005’e göre karbondioksit emisyon miktarını yüzde 28 kısıtlamayı, Meksika ile Çin 2030 yılına kadar emisyon artışını durdurmayı tahaddüt ederken, Türkiye ise karbon salınımında beklenen yüzde 116’lık artış üzerinden yüzde 21’lik bir tasaruf beyan etti. Geçtiğimiz ay INDC’ler hakkında bir açıklama yapan Almanya Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks, taahhüt edilen oranlarla küresel ısınmanın ancak 2.7 derece ile sınırlandırılabileceği uyarısını yaptı.

‘Karbon vergisi lobisi’

Küresel ısınma ile diğer bir mücadele yöntemi olarak ise, üretici ve tüketicilerin sorumlu oldukları karbon emisyonu için ‘karbon vergisi’ ödemesi konuşuluyor. Geçtiğimiz aylarda ev sahibi Fransa’nın karbon vergisinin yürürlüğe girebilmesi için ciddi lobi çalışmaları yaptığını belirten Türkiye iklim ve enerji programı yönetmeni Mustafa Özgür, konunun diplomatik olarak karar bağlanması konusunda zorluklar olduğunu dile getirdi.

Küresel ısınmanın en büyük sorumlusu olarak gösterilen ‘gelişmiş ülkeler’; Çin, Meksika ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerin de ciddi karbon salınım oranlarına ulaştıkları için önlem almaları gerektiğini savunuyor. Özellikle ABD, Kyoto Protokülü’ndeki yalnızca gelişmiş ülkeleri karbon salınımını azaltma yükümlülüğü altına sokan “ayrılmış sorumluklar” konseptinin artık güncelliğini kaybettiğini savunuyor.

Fransa, 1000 kişiyi sınırdan geri çevirdi

Paris'te 13 Kasım'da gerçekleşen saldırılarda 130 vatandaşını kaybeden Fransa, iklim zirvesi öncesi güvenlik önlemleri had safhaya çıkardı. Dün Fransa-Almanya sınırındaki Strasbourg şehrinde bulunan bir kontrol noktasını ziyaret eden Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve "13 Kasım'da ilan edilen sınır kontrolleri uygulamaları uyarınca, bin kişi Fransa sınırından geri çevirildi" dedi.

Cazeneuve, bu kişilerin "kamu düzenine ve ulusal güvenliğe tehdit içerme ihtimalleri bulunduğu için" ülkeye alınmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada 15 bin polis, jandarma ve gümrük görevlisinin sınır kontrolü için seferber edildiği vurgulandı. İklim Zirvesi kapsamında 130'dan fazla dünya liderinin Paris'te biraraya gelmesi bekleniyor.

Milliyet