14 Şevval 1445 | 23 Nisan 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

İnternet alışverişine dikkat

Son Güncelleme: 5 ŞUBAT 2013 - TSİ 16:57

Toplumumuzda internet kullanımı yaygınlaştıkça, kredi kartı ile online alışveriş oranı da yükseliyor. Ancak bilinçsiz yapılan internet alışverişleri çoğu zaman tüketicinin başını derde sokuyor.
Peki sorunlarla karşılaşmamak için nelere dikkat etmeli?
Bilgi Güvenliği Danışmanı Fatih Özavcı konuyla ilgili olarak şu önerilerde bulundu:
“Bankaların sanal kart seçenekleri var. Limitinizi belirleyebilirsiniz kartınızdan bağımsız olarak. Ve bu bilgiyi paylaştığınızda, istediğinizde yeniden sıfırlayıp yeni bir kart numarası verme şansınız var.”
Alışverişte doğrulama kodunun varlığı da çok önemli.
 “Bankadan özellikle bir limit getirilerek sadece 3 boyutlu güvenliğe açık hale getirilmesi, sadece bu bilgilerin sunulması ile değil, bir smsle veya özel bilinen başka şifre ile doğrulanmasının sağlanması daha mantıklı.”
 “Bunun için öncelikle sizin girdiğiniz sitede, sol üst köşesi veya sağ alt köşesinde ssl bağlantısının güvenlikli olduğuna dair bir uyarı, bir yeşil ışık ve benzeri olacaktır.”
“Kredi kartından bir çekim alabilmek, bir ücret tahsil edebilmek için temel koşullar kart numarası, kartın tarihi, son geçerlilik tarihi ve cvc kodudur. Bunun dışında bir bilgi gerekmez. İstenmemesi lazım.”
Tüketiciyi Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu’nun tavsiyeleri ise şöyle:
“Kargoyu görevlinin önünde açmak ve istediğimiz siparişin gelip gelmediğini kontrol etmek gerekiyor."
“Örneğin faturası kesilmiş olması lazım ki faturada satıcı firmanın isim ve adresi de hiç değilse bulunabilir. Garanti belgesinin dolu ve geçerli olması gerekir.”
Ürünü beğenmezseniz, 7 gün içinde cayma hakkına sahipsiniz.
“Ve unutmayalım internetten alışveriş bir mesafeli alışveriş türü olduğu için, hiç sebep göstermeden cayma hakkı vardır.”

Yine de sorunla karşılaşırsanız herhangi bir harca gerek kalmadan Tüketici Hakem Heyetlerine ya da Tüketici Mahkemelerine başvurmanız mümkün.