26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

En uzun kanlı Ay tutulması

Son Güncelleme: 26 TEMMUZ 2018 - TSİ 10:34

Yarın İstanbul’da yüzyılın en uzun kanlı ay tutulması gerçekleşecek. 3 saat 55 dakika sürecek tutulma amatör astronomi meraklıları ve akademisyenleri bir araya getirecek. Mars, Jüpiter ve Satürn gibi gezegenler de görülebilecek.

Ay’ın dünyanın gölgesinde kalması ve Güneş’ten gelen ışınları almaması Ay tutulması olarak tanımlanırken, bu gök olayı her zaman ilgi çekiyor. Türkiye’den 2018-2020 yılları arasında gözlenebilecek altı Ay tutulmasından ikincisi, 27 Temmuz’da (yarın) gerçekleşirken pek çok ilginçlik barındıracak. Bu yüzyılın en uzun tam Ay tutulmasının yaşanacağı gök olayı 1 saat 43 dakika sürecek. Tam ay tutulması sırasında yerkürenin tek uydusu mükemmel bakır kızılı renge erişecek. Güneşten aldığı ışık azalırken Ay, Mars gibi kızıl bir görünüme kavuşacak.

3 saat 47 dakika gözlemlenecek

Tarih boyunca ay ve güneş tutulmaları dünyadaki tüm toplumları etkiledi. İnsanları korkutan ve çeşitli şekillerde tepki göstermelerine neden olan olaylar tutulmalar sırasında yaşanıyor. Güneş tutulmalarının idamları engellediği, savaşları durdurduğu bile biliniyor. Ay tutulmaları görsel bir şölen sunuyor.

Ay tutulmasının süresi ayın dünya gölgesinin (gölge konisi) neresinden geçtiğine bağlı. Ay, dünyadan uzaktaysa gölge konisinin daraldığı yerden geçeceği için tutulma kısa sürüyor. Bir ay tutulmasının en uzun süresi 1 saat 47 dakika olabilir. Bu süreye en yakın tutulma 16 Temmuz 2000 tarihinde gerçekleşmişti. Saros Periyodu olarak bilinen dönemselliğe göre bir tutulma, yaklaşık 18 yıl sonra aynı dönemde aynı geometrik özelliklerle yeniden gerçekleşiyor.

Milliyet