20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Serinlemek isterken yüz felci olmayın!

Son Güncelleme: 6 TEMMUZ 2017 - TSİ 11:15

Türkiye genelinde zirve yapan sıcaklıklardan bunalan vatandaşların serinlemek için açtıkları klimalar, birçok kişinin yüz felci ve akciğer enfeksiyonuna yakalanmasına neden oldu.

Aşırı sıcaklardan bunalan vatandaşlar soluğu klimaların yanında alırken akciğer enfeksiyonu ve yüz felci gibi hastalıklara yakalanan kişiler hastanelere akın etti. Bilinçsiz klima kullanımının oluşturacağı sorunlara değinen Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Vesile Sepici, “Klimayı açmadan önce özel solüsyonlarla temizlenmesi gerekir. Eğer temizlenmezse akciğerlerde enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyon çok tehlikeli olabilir.

Klimaya direkt maruz kalan kişilerde yüz felci riski çok daha fazla. Yüzümüzün her iki yarısında da kasların hareket etmesini sağlayan iki sinirin hasar görmesiyle buradaki kasların yönetiminde problemler oluşabilir” dedi. Klimanın yanında durmamak gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Sepici “Klima muhakkak bu sıcaklarda gerekli ama dikkatli olmakta fayda var. Gençlerde olmayabilir ama yüksek tansiyonlu, göğüs hastalıkları olanlarda ve yaşlılarda ani ısı değişimlerinin zararları olabilir” açıklamasında bulundu.

Tavana üflemeli

Klima insanın yüzüne üflememeli. Ara ara doğal havalandırmayla oda havalandırılmalı. Klimalı ortamlarda bulunan ve grip benzeri bulguları hisseden vatandaşlar mutlaka doktorlarına başvurmalı. Bu bulguları hafife almamak gerekiyor. Bayram ve sonrasındaki günlerde göğüs ağrısı, halsizlik ve nefes alamama şikayetleriyle gelenlerin sayısı hayli arttı. Klimaların insanların yüzüne veya göğsüne doğru değil de tavana doğru üflemesi sağlanmalıdır.

Klima 22 derecenin, oda ısısının altına düşürülmemeli. Alerjik astımı olan kişilerde de bakımı yapılmayan klimaların ürettiği küf mantarı astım ataklarına neden oluyor. En önemlisi ise klimalı ortamda sigara içilmemesi. Serinlemek için vantilatör kullanan kişilerin de pervanelerdeki tozlanmaya dikkat etmeleri gerekir.”

Milliyet