17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Dünya nihayet Arakan'ı görmeye başladı

Son Güncelleme: 27 TEMMUZ 2012 - TSİ 14:35

Uzun süredir dünyanın gözleri önünde devam eden Arakan'daki insanlık dramı nihayet görülmeye başlandı. ABD, AB ve BM yeni yeni bölgeyle ilgilenmeye başladı.
Myanmar'ın arakan bölgesinde Müslümanlara yapılan vahşete karşı sonunda dünyadan tepkiler gelmeye başladı.
Myanmar'da (Burma) Müslümanlara yapılan saldırılar ABD merkezli insan hakları kurum ve kuruluşları ile Obama yönetiminin de gündeminde.
ABD yönetimi, AB, insan hakları kurum ve kuruluşları, Myanmar yönetimine şiddeti durdurma çağrısı yaptı. ABD Dışişleri sözcülerinden Noel Clay, arakan'daki gerilimleri takip ettiklerini söyledi.
Clay, "Meydana gelen vahşi saldırıların soruşturulmasını ve sorumluların vakitlice ve hukuka uygun şekilde adalete teslim edilmesini yetkililerden ısrarla talep ediyoruz." dedi.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Asya Direktör Vekili Phil Robertson, 12 Haziran'dan bu yana Rohingya Müslümanlarına karşı intikam ve misilleme eylemlerinin arttığına dikkat çekti. Söz konusu eylemlerin yerel güvenlik güçlerince gerçekleştirildiğine işaret eden Robertson, "Bundan nihai olarak Burma hükümeti sorumludur. Hükümet, arakan eyaletindeki yerel güvenlik güçlerini dizginlemek için gerekli adımları derhal atmalı, şiddet olaylarını tarafsızca soruşturmalı ve insan hakları gözlemcileri ile yardımcılarının arakan eyaletinin her köşesinde girmesine müsade etmelidir." dedi. Robertson'un verdiği bilgilere göre, ordu, polis, göçmenlik ve gümrük yetkililerinden oluşan 'nasaka' adlı karma güvenlik güçleri, şiddete bulaştığından şüphelendikleri Rohingya Müslümanlarını 'vahşi şekilde' topluyor ve 'keyfi' toplu tutuklamalar yapıyor. Gözaltındaki yüzlerce kişiden ise haber alınamıyor.
Avrupa Birliği, Myanmar'ın arakan eyaletinde süren şiddet olaylarından endişe duyduğunu belirtti. AB Komisyonu'nun insanî yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva, "arakan'daki olayların ciddi insanî yansımalarından endişeliyiz. AB Komisyonu, Myanmar ve Bangladeş'e insanî yardım kuruluşlarının kurbanlara ulaşmalarına izin vermeleri çağrısı yapmaktadır." dedi. Georgieva, arakan'a yardım için bu yıl 6 milyon Euro ayırdıklarını açıkladı. AB Komisyonu insanî yardım ofisinin hazırladığı rapor, Rohingya Müslümanların trajedisini gözler önüne seriyor. Raporda, sayıları 700 bini bulan Rohingya Müslümanlarının "ırkçılık ve ayrımcılık" kurbanı oldukları ifade ediliyor. arakan'daki insanî krizin aciliyet arz ettiği ve burada yaşayanların yarıya yakınının ciddi açlık tehdidi içinde bulunduğu belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler, etnik çatışmaların yaşandığı Myanmar’a insan hakları uzmanı gönderiyor. İnsan hakları uzmanı Tomas Ojea Quintana, 30 Temmuz-4 Ağustos arasında Myanmar’a yapacağı ziyarette hükümet yetkilileri, milletvekilleri, ulusal insan hakları komisyonu üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle sivil hükümetin kurulmasından bu yana kaydedilen ilerlemeler ve ülkenin güneydoğusundaki etnik çatışmalarla ilgili bir dizi görüşmede bulunacak.

HT