17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Üst üste tomografi zararlı

Son Güncelleme: 9 MART 2016 - TSİ 09:57

Bir batın tomografisinde alınan radyasyon 400 kez akciğer röntgeni çekiminde alınan radyasyona eşit. Beyin tomografisi çekimlerinde çok sayıda çocuğa limitlerin çok üzerinde radyasyon verildiği iddiası, vatandaşlar arasında paniğe neden oldu.

Bu durum da çocuklarına Bilgisayarlı Tomografi (BT) tetkiki istenen aileler “Tomografi çekilirken doz aşımı olup olmadığını nasıl anlayacağız?”, “Çocuğumuzu nasıl koruyacağız?”, “Tomografi yaptırmamalı mıyız?” gibi sorularla karşı karşıya kaldı. Uzmanlar, gerekli olan durumlarda bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Gereksiz yere, üst üste tomografi çekilmemeli. Bu tehlikeli. İlerleyen zamanlarda tiroid, meme, kemik iliği gibi kanserlere neden olabilir. Ayrıca bu cihazların denetimleri de önemli” dediler.

Çocuklara dikkat

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, gereksiz tomografi işleminden hekimlerin kaçınması gerektiğini söyledi. Hastaların doz aşımı olup olmadığından şüphelenmesi durumunda paniğe kapılmadan radyoloji hekimi ile görüşmesi gerektiğini dile getiren Kaya, özetle şunları kaydetti: “BT işlemi ülkemizde, genelde gereksiz yapılıyor. Özellikle çocuklarda gerekmiyorsa hiç BT yapılmamalı. Çünkü çocukların radyasyon hassasiyeti erişkinlere göre daha fazladır. Bazı durumlarda arka arkaya hekim tarafından istenip çekilebilir, o zaman da düşük doz prensibine uyulmalıdır.

Hasta yakınları, kendilerine görüntüleme tetkiki yapılmadığı zaman hiçbir şey yapılmadığı hissine kapılıyor. Röntgen, BT, anjiografi ve mamografi, X ışını kullanılarak yapılan yöntemler. Bunlar içinde en yüksek dozu BT’den alınıyor. X ışınına ilk maruz kalan kişilerin yaşamlarında ciddi sağlık problemleri, hatta ölümler bu yüzden olmuştur. Ortalıkta hiçbir şey yokken, bir hastalığın belirtisi yokken ya da daha önce bilinen bir hastalığı takip amacı yokken, gereksiz yere sadece bende bir şey var mı diye tarama amaçlı tomografi yapmak yanlış.”