18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Kâbusun adı: Uyku hastalığı

Son Güncelleme: 11 HAZİRAN 2012 - TSİ 11:13

Afrika’da son 10 yıldır görülen ölümcül bir hastalık, korku saçmaya devam ediyor. Halk arasında uyku hastalığı olarak bilinen “Afrika tripanozomiyazı”, en fazla Çad ve Kongo’da görülüyor.

Hastaların uzun süren kuluçka dönemi nedeniyle anlamadığı virüs, beyne kadar ilerlediğinde çok geç kalınmış olabiliyor. Afrika’ya özgü çeçe sineğinin taşıdığı bir parazitten bulaşan virüs, başağrısı, yüksek ateş, ileri derecede yorgunluk belirtileriyle kendini gösteriyor. Üç yıla kadar şiddetlenmeyen hastalık, son aşamasında kişiyi güçten düşürerek sürekli uyuklama haline sürüklüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hastalığa şimdiye kadar Sahra Çölü bölgesinde 30 bin kişide rastlandı. Erken teşhisle hastanın kurtarılabildiği hastalıkla mücadelede en büyük engel ise, bazı yörelerde hakim olan batıl inançlar.

Zira, Çad’ın gelişmemiş bölgelerinde hastalıktan ölenlerin hala “bir cadı tarafından yapılan büyüye” kurban gittiğine inanılıyor. En son Çad’da 120 kişi üzerinde yapılan sağlık taramalarında 14 kişide uyku hastalığı virüsüne rastlandı.

Milliyet