6 Zilka'de 1445 | 15 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Bina projelerinde yeni dönem!

Son Güncelleme: 4 TEMMUZ 2017 - TSİ 11:07

Müteahhitlerin özellikle kentsel dönüşüm bölgelerinde 25-30 kata kadar çıkardığı kat yoğunluğu Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin bina oturum tabanını yüzde 40’tan yüzde 60’a genişletmesiyle azalacak.

Daha önce bin 200 metrekare alan üzerinde yüzde 40 taban oturumuyla 480 metrekare alanda bina yapılabilirken, yeni yönetmelikle bu alan 720 metrekareye çıktı. Bu durum, eskiden 5 kat yapılabilen arsaya şimdi 3 katlı bina yapılabilmesi anlamına geliyor.

Yönetmeliğin getirdiği bir diğer yenilik stüdyo dairelerin yeniden düzenlenmesi. 1+0 dairelerin üretimlerine yeni konut projelerinde artık son verilecek. Yeni düzenlemeye göre, en küçük dairede oturma odası en az 12, yatak odası 9, mutfak 3.3, metrekare olacak. Böylece bir daire toplamda net 28,5 metrekareden daha küçük olamayacak. Bu sayede arada kapı olmasa bile ayrı bir oda yapılması zorunlu olacak.

Yine yönetmeliğe göre, yol ve kaldırımların otopark olarak kullanımını engellemek için park ve meydanların altı otoparka dönüştürülecek. Öte yandan binalar istenen renge de boyanamayacak.

1+0 daire ve bodrum kat tarihe karışıyor

Gayrimenkul sektörünün 1.5 yıldır beklediği Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği yayımlandı. Birçok yenilik getiren yönetmelikle 1+0 daireler ortadan kalktı. En küçük daire büyüklüğü 28.5 metrekare olacak. Bodrum kat dairelere ‘gün ışığı alma’ koşulu getirildi. Bu koşulla birlikte projelerin yüzde 90’ında bulunan bodrum kat dairelerinin artık olmayacağı belirtildi.

‘Emsal dışı alan’ konusu da netleştirildi. Artık bir projenin yüzde 30’u emsal dışı bırakılabilecek. Genel anlamda sektörün ihtiyaçlarına cevap veren yönetmelikteki bu maddenin kentsel dönüşüm projelerinde sıkıntı doğurabileceği belirtiliyor.

Ruhsat alamayanlara 3 ay süre verildi

İşlemleri başlamış ancak ruhsat aşamasına gelmemiş projelerin eski yönetmeliğe göre yapılması için 1 Ekim'e kadar süre tanındı. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "Daire, arsa sahiplerine, inşaat sektörüne üç aylık uyum süresi tanındı. Hem kentsel dönüşüme başlamış olanlar hem de normal inşaatlar hazırlıklarını tamamlayıp, inşaat ruhsatlarını eski yönetmelik hükümlerine göre alabilecek. Böylece yapılmış olan daire büyüklükleri bozulmayacak ama keşke uyum süresi altı ay olsaydı" dedi.

Yeni yönetmelik neler getiriyor?

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, 1 Ekim’de ugulamaya girecek yeni yönetmeliğin getirdiği değişiklikleri şöyle özetledi:

1. Stüdyo daireler ortadan kalkıyor. En küçük daire minimum 28.5 metrekare ve oturma, artı yatak odalı, 1+1 şeklinde yapılacak.

2. Taban alan kuralı değişti. % 40 sınırı % 60'a çıkarıldı. Bina arsada daha geniş taban alana oturabilecek. Ancak 9 kat yapılması gereken 900 m2 inşaat, şimdi 6 kat yapılabilecek.

3. Yeni binalarda daha çok otopark yapılabilecek.

4. Konutlarda kat yüksekliği 3.60, ofislerde 4 metreye çıkarıldı.

5. Belediyeler dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek.

6. Teraslar bahçe olarak kullanılabilecek, terasa havuz yapılabilecek.

7. Hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek ve yapı ruhsatından önce verilebilecek.

8. Bodrum katlar dışında emsal harici alanların toplamı, inşaat hakkının yüzde 30’unu geçemeyecek.

9. Balkonların 2 metre genişliği geçmeyen kısımları emsal harici sayılacak.

10. Bina ön cephelerinde olduğu gibi, arka cephesi yol kotundan 5 metreden fazla düşük veya yüksek yapılara, 6 metrede bir kademelendirme gelecek. Böylece önden 3 kat, arkadan 8 kat bina yapılamayacak.

11. Yol boyu ticaret olan konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verildi.

12. Çatılara yapılan baz istasyonları, estetik görünümlü olacak. Maliklerin onayı alınacak. Bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmayacak.

13. Bodrum kata yapılan konutlara ait depoların % 10'u ve işyerlerine ait depoların % 50'si emsal harici olacak.

Dünya