20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Seller verimli toprakları boğaza doğru sürükledi

Son Güncelleme: 2 KASIM 2012 - TSİ 12:19

Çanakkale ve ilçelerinde peş peşe yaşanan sel felaketleri yeni bir tehlikeyi de gündeme getirdi. Lapseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hatice Ceren, sel felaketleri yüzünden toprak veriminin düştüğünü söyledi.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde meydana gelen sel ve fırtına tarım alanlarına büyük darbe vurdu. Lapseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hatice Ceren, ilçenin yaklaşık 145 bin dekar verimli tarım arazisi olduğuna dikkat çekti. Peş peşe yaşanan sel felaketlerinin toprak erozyonuna da sebep olduğunu kaydeden Ceren, üst toprakta yer alan faydalı elementlerin yok olduğunu belirtti.
Çiftçilerin engebeli arazileri denize paralel şekilde sürmemesinin toprak erozyonunu tetiklediğini söyleyen Ceren, suyla beraber taşınan toprağın boğaza akarak denizin rengini değiştirdiğine işaret etti. İyi bir tarım yapılabilmesi için mineral bakımından zengin bir üst toprak olması gerektiğini açıklayan Ceren, sel ile beraber yıkanan topraklarda verimin daha da düşük olacağının altını çizdi. Lapseki'de Çınarlıdere tarım alanlarından sürüklenen topraklarla dolarken, vatandaşlar tarla yollarıyla ulaşımı sağlamaya çalışıyor. Pazarcı esnafının ektiği birçok ürün telef olurken, çiftçiler maddi zarara uğradı.

Milli Gazete