11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Göçmen kuşlarla gelen tehlike

Son Güncelleme: 4 MAYIS 2015 - TSİ 11:33

Yaklaşık 1 hafta önce Bandırma’nın Edincik bölgesinde yaşanan tavuk telefinin nedeni belli oldu. İlk yapılan açıklamalarda telef olan tavuklarda yapılan incelemelerinde ‘kuş gribine’ rastlanmadığı bildirilirken, dün İlçe Kaymakamı Ali Mantı, tavuk ölümlerinin yoğun yaşandığı tesiste kuş gribi tespit edildiğini, gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.

4 ay içinde 40 binden fazla tavuğun telef olması üzerine Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce başlatılan incelemeler tamamlanırken, telef olan tavuklardan alınan numuneler, bakanlığın İstanbul Pendik’te bulunan araştırma laboratuvarında incelendi. Olası kuş gribine karşı ölen tavuklar açılan kireçli kuyulara gömüldü.

Yaklaşık 40 bin hayvanın öldüğü bölgenin yumurta üretim çiftliklerine ev sahipliği yaptığını ifade eden Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanı Sait Koca, “Kuş gribi görüldüğü dün itibari ile belirlendi. Bölgede daha çok yumurtacı kümesler bulunuyor. İlk sonuçlarda kuş gribi çıkmamıştı. Ancak son testlerde kuş gribine rastlandı. Ancak zararlı olup olmadığı belli değil” dedi. Bütün dünyada kuş gribi olayları gözüktüğüne dikkat çeken Koca, “Kuş gribinin Türkiye’ye gelme sebebi göçmen kuşlardır. Bandırma’da göçmen kuşların güzergahında bulunan bir bölge. Biz etçiler olarak bio güvenliğe çok önem veriyoruz. Ancak söz konusu bölgede entegre tesis sayısı çok az. Açık alanda yetişen tavuklar tehdit altında. Göçmen kuşların taşıdığı virüsler kapalı üretim tesislerine giremiyor. Açıkta ve doğal diye beslenen tavuklar tüm dış tehditlere açık oluyor” ifadelerin kullandı. Koca, göçmen kuşlar vasıtasıyla ulaşan virüsün ya kuşların virüsünden ya da tavukların yakınlarında konaklamaları sebebiyle bulaştığını ifade etti. Özellikle ABD’deki tavukların kuş gribinden kırıldığına dikkat çeken Koca, “İnşallah yaşanan bu durum birkaç güne bitecek. Türkiye çapında bir salgın olacağını düşünmüyoruz. Günde 4.5 milyon hayvanın kesildiği bir sektörden bahsediyoruz. Toplam etçi tavuk varlığımız da 250 milyon civarında” diye konuştu.

Hürriyet