19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Yaş sebze meyve Uzakdoğu'ya açılıyor

Son Güncelleme: 13 EYLÜL 2014 - TSİ 10:09

Komşulardaki sıkıntı ihracatçıyı uzak pazarlara yönlendirdi. Greyfurtu almaya 7 yılda ikna olan dünyanın en zor pazarı Uzakdoğu'ya limon ve kiraz satmak için çalışma başladı

Türkiye' nin klasik ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntılar, ihracatçıları yeni pazar arayışına yönlendiriyor. Krizin fırsat yönünü kullanan yaş sebze meyve ihracatçıları da, bu alanda dünyanın girilmesi en zor pazarı olan Uzakdoğu'yu gözüne kestirdi. Greyfurt ihracatının bile 7 yılda gerçekleştirildiği Japonya ve Çin gibi ülkelere şimdi limon ve kiraz satmak için resmi prosedürleri başlatan ihracatçılar, bunun için Türkiye'ye özgü ürünler yetiştirmek amacıyla üniversitelerle programlar geliştiriyor. İstanbul Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Japonya ve Çin gibi ülkelerin ürünleri yerinde 2 ya da 3 sezon izlediklerini ve ardından 'olur' verdiklerini söyledi. Ünal, bu gelişmeyle birlikte Uzakdoğu'ya yeni ürünler için kapının açılacağını vurguladı.

Yıllık 3 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapan Türkiye'nin Uzakdoğu pazarına girebilmesinin yeni yatırımların da önünü açacağını söyleyen Ünal, "Cari açığın ilacı olan yaş sebze ve meyve ihracatında bölge ülkelerinin girdiği siyasi kriz sonrası yönümüzü Uzakdoğu'ya çevirdik" dedi. Girilmesi çok zor olan bu pazarlara her ürün için ayrı ayrı izin almak gerektiğini belirten Ünal, "Japonya, uluslararası kuralların yanı sıra kendi kriterlerinin de sağlanmasını istiyor. 2 ya da 3 yıl Türkiye'de ürünlerin yetiştirilmesini izliyorlar" diye konuştu. Ünal, Japonlar'ın bitkilerdeki haşerat konusunda oldukça titiz davrandığını kaydetti.

Sabah