20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Pamuk üreticileri bekledeğini bulmadı

Son Güncelleme: 26 KASIM 2012 - TSİ 11:53

İki yıl öncesine kadar üreticinin "beyaz altın" olarak gördüğü pamuk, Antalya'da düşük fiyat nedeniyle bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi.
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Atila Diniz, 2012-2013 sezonu kütlü pamuk alımlarının devam ettiğini söyledi.
Yüzde 90 oranında alımların tamamlandığını bildiren Diniz, bu yıl rekoltenin beklenenin çok altında gerçekleştiğini belirtti. Diniz, "Geçen yıl 28 bin 500 ton kütlü pamuk alımı gerçekleştirmiştik. Bu yıl bu rakam 20 bin ton oldu. Üretimde yüzde 20-25 bir azalma söz konusu" dedi.
Kooperatiflerine üye 4 bin çiftçinin pamuk üretimi yaptığını anlatan Diniz, geçen yıl 90 bin dönüm alana ekilen pamuğun bu yıl 70 bin dönüme düştüğünü ifade etti.
Bu azalışın çeşitli sebepleri olduğunu dile getiren Diniz, "En önemli sebep tutarsız fiyat. Geçen yıl lif pamuğun piyasa fiyatı 5-5,5 TL iken bu yıl İzmir Ticaret Borsası'nda 3,20 TL'den işlem görüyor. Bu, üreticinin maliyetini dahi karşılamayan bir rakam. Üretici, maliyet ile satış fiyatı arasındaki farktan dolayı üretimden giderek uzaklaşıyor" diye konuştu.
Pamuğun stratejik bir ürün ve Türkiye'deki en büyük sektörlerden olan tekstilin hammaddesi olduğunu vurgulayan Diniz, şöyle devam etti:
"Pamuk çok önemli, stratejik, en büyük sektörlerimizden biri olan tekstilin ana hammaddesi. Cari açık vermeyen, 25 milyar dolar ihracatı ile ekonomide büyük istihdam oluşturan bir ürün. Pamuğun lifi, elyafı insanları giydiriyor, çekirdeğinden üretilen yağ ise besin maddesine dönüşüyor. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılıyor. Linteri (pamuktan çıkan bir toz) savunma sanayisinde barut imalatında kullanılıyor. Bu nedenle pamuk stratejik bir ürün."
Dünya