18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Özel Öğretim Kurumlarına düzenleme

Son Güncelleme: 21 HAZİRAN 2017 - TSİ 10:15

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği bir kez daha değişti. Dün yürürlüğe giren yeni yönetmelik değişikliğiyle KHK ile kapatılan özel etüt merkezleri yerine belediyelerin açacağı, “sosyal etkinlik merkezleri”nin içeriği de belli oldu.

Milli eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında yapılacak protokol kapsamında çocukların okul dışındaki eğitimleri belediyelere emanet edilecek.

Yeni yönetmeliğe göre özel öğretim kurumlarının adında “üniversite” kelimesi yer alamayacak. Özel öğretim kurumlarının Reklam ve ilanlarında öğrenci resimleri ve isimleri ile öğrenci başarı durum bilgileri de kullanılamayacak. Kurumların öğrenim ve diğer ücretleri her yıl Türk Lirası olarak tespit edilecek. 2018-2019 öğretim yılı itibariyle yapılacak indirim oranı ilan edilen eğitim ücretinin yüzde 50’sinden fazla olamayacak.

“Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği”ndeki değişiklikler özetle şöyle:

- Dershanelerin kapatılmasının ardından faaliyetlerine devam etmesine karar verilen öğrenci etüt merkezleri de 1 Temmuz 2017 itibariyle kapatılacak. Özel öğretim kurumları arasına, sosyal etkinlik merkezleri eklendi.

- Sosyal etkinlik merkezlerinin açılacağı binanın ve çevresinin sağlık yönünden uygun; sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin raporlar, bakanlıklar ve meslek örgütleri yerine belediyenin yetkili birimlerince düzenlenebilecek.

- Bu merkezler, içkili mekânlara en az 100 metre uzaklıkta açılacak, içkili mekânlarla aynı binada bulunamayacak. Merkezleri maarif müfettişleri kontrol edecek.

- Merkezlere Türkçe olarak ve ilgili belediyenin adı ile birlikte isim verilecek. Tabelalarında bakanlık logosuyla birlikte ilgili belediyenin logosu da yer alacak.

Başarı artırma amacı yok

- Sosyal etkinlik merkezlerinde her bir faaliyet saati 60 dakika olacak. Faaliyetler 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yapılacak; 1 Haziran-1 Ekim tarihlerinde saat 21.00’e kadar devam edebilecek.

- Merkezlerin faaliyetleri belediye mücavir alanı içerisindeki farklı binalarda da yapılabilecek. Sosyal etkinlik merkezlerinde görevli eğitim personeli, öğrencilerin ödev ve projelerine ilişkin araştırmalar ile öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılımını sağlayacak. Personelin, kursiyerlerin başarısını artırmak gibi bir görevi olmayacak.

- Merkezlere devam eden her bir öğrenci için haftalık en fazla 40 faaliyet saati planlanacak. Öğrencinin en az bir sportif ve sanatsal faaliyete katılması sağlanacak.

Katkı ücreti alınabilecek

- Sosyal etkinlik merkezlerine yabancı uyruklu öğrenciler de kayıt edilebilecek. Ülkesi belli olmayan veya sığınmacı/mülteci durumundaki yabancılardan öğrenim vizesi ve pasaport istenmeyecek. Bu durumda olanların emniyet makamlarınca verilmiş en az altı ay süreli ikamet izinleri kayıt için yeterli olacak.

- Sosyal etkinlik merkezlerinde öğrencilerden ücret alınmaması esas olacak. Ancak yıllık etkinlik giderlerine katkı sağlamak amacıyla aylık brüt asgari ücretin dörtte birini geçmeyecek miktarda katkı ücreti alınabilecek.

- Özel öğretim kurumlarının adında “üniversite” kelimesi ile çeşitli kursların adında açık öğretim öğrencileri için kurs grubu program adları ve belirlenen bilim grubu program adları yer alamayacak.

- Ehliyet kursu açacak kişilerin üniversitelerin makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaştırma ve trafik bölümü ve benzeri bölümlerden mezun olmasına gerek olmayacak. Üniversite mezunu olmak kaydıyla herhangi bir motorlu taşıt sürücü kursunda en az 3 yıl eğitim personeli olarak çalışmış olmak yeterli olacak.

7 yıl geçerli olacak

- Bahçesi bulunan müstakil binalarda, okul öncesi çocuklarla ortaokul çocukları birlikte eğitim görebilecek. Ortaokul öğrencileri ile lise öğrencileri de aynı bahçeyi kullanabilecek.

- Çeşitli kurslar için MEB tarafından onaylanan programlar, yedi yıl süreyle geçerli olacak. Yenilenmeyen programlar iptal edilecek.

- Okul öncesi eğitime gidecek çocukların 36. ayını tamamladığı ay itibariyle kaydı yapılabilecek.

Son tarih, 1 Temmuz

- Öğrenci etüt eğitim merkezlerinin dönüşüm başvurusu kurucusu tarafından 1 Temmuz’a kadar yapılacak. Mevcut binasında okula dönüşmek için başvuran öğrenci etüt eğitim merkezlerinden “sağlamlık” ve “sağlık” raporları istenmeyecek.

- Dönüşüme başvuran öğrenci etüt eğitim merkezlerinin kurucularının, dönüşmek amacıyla başvurduğu kurum için gerekli öğrenim şartlarını taşıması istenmeyecek. Mesela, özel öğretim kursu açacaklarda kurucunun eğitim fakültesinden mezun olması ya da öğretmen olarak atanabileceğine ilişkin belge sahibi olması gerekmeyecek.

- Sosyal etkinlik merkezlerinde ise kurucu temsilcisinin yükseköğrenim mezunu olduğuna ilişkin belge gerekmeyecek. Mevcut kurucu, bu niteliklere haiz olup olmadığına bakılmaksızın 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar kurucu temsilciliğine devam edebilecek.

Milliyet