29 Şevval 1445 | 8 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Pedagojik formasyon açılacak üniversiteler

Son Güncelleme: 20 EYLÜL 2012 - TSİ 10:56

YÖK, 2012-2013 eğitim öğretim yılı için 64 üniversitede 15 bin kişilik pedagojik formasyon sertifika programı açılmasını kararlaştırdı.

Bu yıl, geçen yıla göre 1.600 kişinin daha fazla formasyon almasının önü açıldı. Sertifika programlarındaki kontenjanların yüzde 40'ı MEB'in ihtiyaç duyduğu alanlara ayrıldı. İmam hatip lisesi meslek dersleri ile görsel sanatlar/resim dersleri de MEB'in ihtiyaç duyduğu alanlar için ayrılan kontenjanlara dahil oldu.

Yükseköğretim Genel Kurulu, 13 Eylül'de düzenlediği toplantıda, pedagojik formasyon sertifika programlarına ilişkin düzenleme yaptı. Düzenlemeyle, 64 üniversitede toplam 15 bin kişilik pedagojik formasyon sertifika açılmasına imkanı verildi. Kararla, geçen yıla göre bin 600 kişinin daha fazla formasyon alması sağlanacak. Geçen yıl 53 üniversitede toplam 13 bin 400 kişilik pedagojik formasyon sertifika programı açılmıştı.

Karara göre, sertifika programının uygulanmasına izin verilebilmesi için yükseköğretim kurumlarının, eğitim bilimleri bölümleri altında yer alan Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dallarında, kadrolu en az 5 öğretim üyesinin olması veya söz konusu alanlarda üniversitede kadrolu doçent veya doktor unvanı almış öğretim üyesi ya da elemanlarının toplamının en az 5 olması gerekiyor.

Bu kapsamda yeterli öğretim üyesi şartını sağlayan 64 üniversitede pedagojik formasyon sertifika programı açılmasına izin verildi.

MEB'in ihtiyaçlarına ayrılan kontenjan arttı

Geçen yıl yüzde 20'si Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ihtiyaç duyduğu alanlara ayrılan pedagojik formasyon programlarındaki kontenjanlar, bu yıl yüzde 20 artışla yüzde 40'a çıkarıldı.

Kararla, sertifika programlarındaki kontenjanın yüzde 40'ı MEB'in ihtiyaç duyduğu atamaya esas alanlardan “Rehber öğretmen, okul öncesi, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, imam hatip lisesi meslek dersleri, teknoloji ve tasarım, Türk dili ve edebiyatı, zihin engelliler sınıf öğretmenliği, görsel sanatlar veya resim, müzik, matematik” için kaynak gösterilen alan mezunlarına ayrılacak.

Bu yıl geçen yıldan farklı olarak, imam hatip lisesi meslek dersleri ile görsel sanatlar/resim dersleri, MEB'in ihtiyaç duyduğu alanlar için ayrılan kontenjanlara dahil oldu.

Formasyon için geriye kalan kontenjanın yüzde 60'i ise bu belirtilen alanlarla birlikte Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 80 sayılı kararında yer alan tüm alanlarda öğretmenliğe kaynak olarak gösterilen program mezunlarına ayrılacak.

Formasyondan alınacak ücretin tavan fiyatı belli oldu

Yükseköğretim kurumları, pedagojik formasyon sertifika programlarındaki kontenjanın en fazla yüzde 50'sini kendi üniversitesi mezunlarına ayırabilecek. Karara göre, sertifika programından ücret alınıp alınmayacağına üniversiteler karar verecek. Sertifika programından alacağı ücret, devlet üniversitelerinin eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programları için alınan ücretin bir kat fazlası olan 2 bin 54 lirayı geçemeyecek.

Başvuru için üniversitelere 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren kayıt yaptıran öğrencilerin not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması gerekiyor.

Yükseköğretim programlarına 2009-2010 eğitim öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrencilerde bu şart aranmamasına ilişkin kararın uygulanmasında yaşanan sıkıntılar ve üniversiteler arasındaki not sistemi karışıklıklarının birbiriyle uyumlu olmaması ve standart yöntemin bulunmaması nedeniyle, adayların not ortalamasının 4'lük sistemden 100'lük sisteme dönüştürülmesine, adayın mezun olduğu üniversitenin dönüşüm bilgisi kullanılacak, başvurulan üniversiteler tarafından herhangi bir dönüştürme işlemi yapılmayacak.

YÖK Genel Kurulu'nda alınan kararlar, üniversite rektörlüklerine gönderildi.

Dünya Bülteni