18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Hazar Bölgesi, enerji ve petrolün yeni küresel aktörü...

Son Güncelleme: 25 EYLÜL 2013 - TSİ 12:42

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Enformasyon İdaresi'nin hazırladığı rapora göre, Hazar bölgesi enerji alanında yeni küresel aktör olacak. Hazar bölgesinin petrol yatakları bakımından dünyanın en eski bölgesi olduğu belirtilen raporda çıkartılan petrolün son derece kaliteli ve çok değerli olduğu vurgulandı

Kazakistan'ın en zengin ve dünyanın en maliyetli petrol yatağı olan Kaşagan'da ilk petrolün üretilmesinin ardından yayınlanan raporda bölgede deniz ve kara alanlarını kapsayan son derece önemli ve stratejik petrol ve gaz rezervlerinin olduğuna dikkat çekildi. Kazakistan'ın kürsel enerji arenasında hızla büyüdüğüne vurgu yapan EIA, ABD'nin bu bölgeye büyük ilgi duyduğunu ifade etti.

Açıklanan rapor ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Kazak Siyaset Bilimcisi Talgat Mamıraimov, ABD'nin bu bölgedeki enerji ve doğalgaza ilgi duymasının son derece doğal olduğunu söyledi. Bu bölgedeki enerji alanları ile ilgili olarak Basra Körfezi'ndeki belirsizlik ve sürekli yaşanan gerginliklerden dolayı ABD'nin kendisine yeni güzergah ve sahalar aradığına dikkat çeken Talgat Mamıraimov, Arap ve Körfez ülkelerindeki petrol ve doğalgaz alanlarının zamanla yetersiz kalacağına işaret etti.

48 MİLYAR VARİL PETROL 3 TRİLYON METREKÜP DOĞALGAZ

Hazar bölgesinde özellikle Kaşagan'da yeni bulunan petrol rezervlerinin hatırı sayılır rezervlere sahip olduğuna dikkat çeken Talgat Mamıraimov, şu ana kadar bölgede tespit edilen petrol rezervinin 48 milyar varil olduğunu doğal gaz rezervlerinin ise 3 trilyon metreküp olduğunu söyledi.

Kazak Siyaset Bilimcisi Talgat Mamıraimov, ABD'nin bu bölgedeki enerji ve doğalgaza ilgi duymasını son derece normal olarak yorumlarken bölgenin en büyük ekonomisine sahip olan Çin'in çıkarlarını göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

ABD'nin bölgedeki konumunu güçlendirmek için her türlü çabayı gösterdiğini ifade eden Mamıraimov: "Bölgedeki enerji hareketliliğinin en önemli aktörlerinden biri hiç şüphe yok ki Çin ve Rusya. Amerika Birleşik Devletleri Orta Asya'da askeri ve siyasi varlığını ilk etapta artırmayı düşünecektir." şeklinde konuştu.

EIA hazırladığı raporla ilgili konuşan Kazak Siyaset Analisti Rustam Burnaşhev ise bölgede bulunan rezervlerin ABD'nin ilgisini arttırmayacağı kanısında. Burnaşhe'e göre ABD'nin zaten bölgedeki mevcut petrol ve enerji sahaları ile yakından ilgilendiğini İngiliz-ABD ortaklığı petrol firmalarının bölgedeki petrol ve doğalgaz yataklarının yüzde 40 hissesine sahibi olduğunu söyledi. ABD'nin daha çok Ortadoğu, Avrupa ve Doğu Asya'daki petrol sahaları ile ilgilendiğine dikkat çeken Burnaşhev, buraya yapılacak ekstra yatırımların ABD için çok daha maliyetli olacağını ifade etti.

Kazakistan'ın en zengin ve dünyanın en maliyetli petrol yatağı olan Kaşagan'da ilk petrol geçtiğimiz hafta üretilmiş; yapılan açıklamada son 40 yılda keşfedilen en büyük ve dünya çapında en karmaşık sanayi projelerinden biri olan bu petrol yataklarının gelişiminde tarihi bir adım atıldığı vurgulanmıştı.

Bu güne kadar petrol çıkarmak için yaklaşık 10 milyar doları bulan yatırımlar sonucu çıkartılmaya başlayan petrolün bölgedeki petrol üretimi konusunda dengeleri değiştirmesi bekleniyor.

Hazar Denizi kıyısındaki Kaşagan, 1968'den bu yana keşfedilen en büyük petrol yatağı. Kaşagan petrol sahaları, rezerv büyüklüğü açısından dünyada ilk 5'e giriyor.

haber7