16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

İthal mallarda Çin tehlikesi

Son Güncelleme: 25 MART 2015 - TSİ 11:50

Avrupa Birliği’nde satılan ithal mallar arasında tehlike saçan pek çok ürün bulunduğuna dikkat çekilirken, büyük bölümünün Çin malı olduğu belirtiliyor. “Türk Malı” ürünler ise, tehlike sıralamasında hayli aşağılarda yer alıyor

Avrupa Birliği, tehlike saçan ithal ürünler konusunda giderek artan düzeyde farkındalık sağlamaya çalışırken, üye ülkelere de bu konuda uyarılar yapmaya devam ediyor. Tehlike oluşturan ürünlerin yüzde 64 gibi bir çoğunluğunun Çin’den geldiği belirtilirken, Türkiye’den ithal ürünlerin sadece yüzde 2’sinin tehlike arz ettiğine dikkat çekiliyor.

Avrupa’da güvenlik konusunda denetlemeler yapan “Acil Uyarı Sistemi”, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin yanı sıra Norveç, İzlanda ve Liechtenstein’ı da kapsayan araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Büyük bölümü Çin’den gelen bazı mallarda güvenlik riskinin giderek arttığını belirten kurum, bunlar arasında çocuk oyuncaklarından tekstil ürünlerine kadar pek çok sınıfta mal bulunduğuna dikkat çekti.

Tehlike artıyor

Raporda, piyasada satılan oyuncak şeklinde çakmaklardan ateş alan pilli peluş oyuncaklara kadar pek çok tehlikeli ürün bulunduğu kaydedilirken, bu tip tehlikeli ürünlerin sayısının da arttığı ifade edildi.

Geçen yıl, bu tip ürünlere ilişkin 2 bin 435 uyarı yayınladığına dikkat çekilen raporda, bu sayının, 2013 yılına göre yüzde 3 artış anlamına geldiği belirtildi. 31 ülkede saptanan tehlikeli ürünlerin yüzde 64’ünün Hong Kong da dahil olmak üzere Çin’de üretildiğini söyleyen tüketiciden sorumlu Avrupa Birliği komiseri Vera Jourova, “Bir anne ve büyük anne olarak özellikle oyuncaklarda tehlikenin giderek artmış olmasından endişe duyuyorum. Çocuklarınıza ne aldığına lütfen dikkat edin” diye konuştu.

Tehlikeli ürünlerin yüzde 14’ünün AB ülkeleri içinde üretildiğini açıklayan kurum, yüzde 7’sinin nereden geldiğinin bilinmediğini, sadece yüzde 2’sinin ise Türkiye’den ithal edildiğini bildirdi.

Çoğunluk oyuncak

Jourova, Çin’den Avrupa pazarına bu denli yüksek miktarda tehlikeli ürün ithal edilmiş olmasının şaşırtıcı olduğuna değinerek, halen 28 Avrupa ülkesinde Çin mallarının gördüğü rağbetin azalmamasının da ilginç olduğuna değindi.

Rapora göre, tehlikeli olduğu saptanan ve Avrupa pazarına sokulmadan önce engellenen ürünler arasında yüzde 28’le oyuncaklar ilk sırayı alıyor. Bunu yüzde 23 ile tekstil ürünleri, yüzde 9’la elektrikli aletler ve yüzde 8’le motorlu taşıtlar izliyor. Doldurulmuş oyuncakların büyük kısmının, kolay parçalanabildiği ve parçaların kolayca çocukların boğazına kaçabildiğine dikkat çekilirken, çakmakların da oyuncak bisiklet ya da Otomobil şeklinde yapılarak çocuklara tehlike saçtığı belirtildi.

Ayakkabı ve deri ürünlerin alerjik özellikli maddelerden yapıldığı, Moda takılarında da tehlikeli ağır metallere rastlandığı kaydediliyor.

Milliyet