2 Rebi'ül-ahir 1446 | 5 Ekim 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Hava kirliliğinde zengin-fakir ülke farkı artıyor

Son Güncelleme: 10 MAYIS 2018 - TSİ 10:14

Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel verilerden derlediği en son raporda, zengin ve fakir ülkeler arasındaki hava kirliliği oranlarında büyük oranlarda eşitsizlik göze çarpıyor.

Raporda çoğunluğu fakir ülkelerde bulunan 7 milyon kişinin her yıl hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Rapor her 10 kişiden dokuzunun kötü, hatta tehlikeli, hava soluduğunu bildiriyor. Şimdiye kadar Dünya Sağlık Örgütü tarafından derlenmiş en kapsamlı rapor olduğu belirtilen çalışmada hükümetlerin çalışmalarına ve finansal kaynakların dağılımına göre büyük farklılıklar görülüyor.

İlk defa tarihsel verilerin de ele alındığı raporda, Amerika kıtasında bulunan şehirlerin yüzde 57’sinde ve Avrupa kıtasında bulunan şehirlerin yüzde 61’inde PM10 ve PM2.5 oranlarında 2010’dan 2016 yılına doğru bir düşüş görülüyor. Hava kirliliğinin en kötü etkilendiği ülkeler, güneydoğu Asya ülkelerinde görülüyor. Bu bölgede şehirlerin yüzde 70’inde hava kirliliği 2010’a göre daha kötü durumda. Hindistan’ın Delhi ve Mısır’ın Kahire şehirleri ise Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği PM10 seviyesinin 10 kat üzerindeki hava kirliği ile en kirli mega şehirler konumunda.

Dünya