2 Zilka'de 1445 | 11 Mayıs 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

İş sağlığı ve güvenliğinde ‘uyum’ yarıda kaldı

Son Güncelleme: 25 MAYIS 2016 - TSİ 13:04

İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan yasal düzenlemelerin tamamı, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek. Kademeli geçiş uygulanan yasal düzenlemeye göre, apartman, küçük-mikro işletmeler, esnaf gibi her türlü işyeri yasa kapsamına alınacak. Çalışma Bakanlığı kaynakları, özellikle küçük işletmelerde uyumun yarının altında kaldığını, daha önce yasa kapsamına giren tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde ise daha yüksek olduğunu açıkladı.

1 Temmuz’da yasa kapsamına girecek yaklaşık 680 bin işyerinden, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi konusunda uyum sağlayanların sayısı 345 bin dolayında.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 1 Temmuz itibariyle çalışan sayısına bakılmaksızın az tehlikeli işyerleri için de yürürlüğe girecek.

Böylece, Haziran 2012’de kabul edilen ve kademeli bir geçiş düzenlenen yasa, tamamıyla yürürlüğe girmiş olacak. Az tehlikeli işyerleri, herhangi bir işin yapıldığı bütün birimleri kapsıyor. Bu nedenle, sinema-tiyatroda yapılan işler de terzi gibi esnaflar da yasa kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda. Bu tür iş yerleri önce risk değerlendirmesi yaptıracak, ardından iş güvenliği uzmanı ve işyeri doktoru hizmeti alacak. Çalışan sayısı 10 kişinin altındaysa aile hekimi, işyeri hekiminden rapor alınabilecek.

50'den fazla kişinin çalıştığı cezası 19 bin 500 TL

Çalışma Bakanlığı’nın mayıs içinde tamamlanan ilk uzaktan eğitim programının ardından, yıl içinde ikinci uzaktan eğitim grubu için çalışılacağını, denetime yönelik uygulamanın ise 2017’den itibaren yoğunlaştırmak istediği kaydedildi. Sistemde, denetimlerle cezaların yoğunlaşacağı bunun da sorun çıkaracağı belirtildi.

Bakanlığın, öncelikli olarak gönüllü uyumun yükselmesini istediği, caydırıcı olmak açısından ceza aşamasına sonradan gelmek istediği vurgulandı. Yasaya göre, 50’den fazla kişinin çalıştığı bir işyeri uzman çalıştırmazsa 19 bin 500 TL, ikinci denetimde de uzman görevlendirmediği görülürse, geçen her ay için aynı miktarda ceza ödeyecek. 10 ve daha az işçi çalıştıranlar ise aynı yöntemle 6.5 bin TL ceza ödeyecek. Bu cezalar, iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi için ayrı ayrı uygulanacak.

Dünya