14 Şevval 1445 | 23 Nisan 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Dijital bağımlılık yalnızlaştırıyor

Son Güncelleme: 4 OCAK 2019 - TSİ 10:54

Sabah gözünüzü açar açmaz elinize ilk telefonunuzu alıyor, eşiniz ve çocuğunuzla vakit geçirmek yerine sosyal medyada sörf yapıyorsanız siz de bir dijital bağımlısınız. Çağın vebası olarak adlandırılan “Dijital Bağımlılık” bireyleri yalnızlaştırıyor.

Manchester Üniversitesi’nin 55 bin kişi üzerinde yapmış olduğu “Yalnızlık Çalışması” ise bu kanıyı doğrular nitelikte. Yapılan araştırmaya göre, 16-24 arası gençlerde dijital bağımlığa bağlı yalnızlık saptandı. Türkiye’de de durum, pek farklı değil. Psikiyatrist Nevzat Tarhan, dijital bağımlılığın gençlerde sosyal izolasyona neden olduğunu bazı durumlarda da boşanma nedenine dönüştüğünü söyledi.

Öğünler bile atıştırma

Tarhan, “Çağın vebası olarak adlandırılan dijital bağımlılık, günümüzün mental bir sağlık problemidir. Bu bağımlılık gençleri, sosyal ve psikolojik izolasyona götürüyor. Bu gençlerin ortak özelliği ise sıcak yemek yemezler ve dişleri çürüktür. Hep atıştırma olarak öğünlerini atlatıyor. İnternete daha yakın olmak için stajlarını kafelerde yapan öğrenciler var. Bağımlı gençlerin, akademik başarısı düşüktür. Ve hayatlarını ve zamanlarını internete göre ayarlıyorlar. Artık özne internet nesne insan olmuş durumda. Olması gereken ise tam tersi. Bunun için İngiltere’de ‘Yalnızlık Bakanlığı’ kuruldu. Sosyal izole bir gençlik yetişiyor. Öyle bir yalnızlık ki bu; kalabalıklar içinde yalnızlık. Herkesin elinde bir cep telefonu var. Ve insanlar yalnızlıklarını, sosyal medya mecralarında gidermeye çalışıyor.

Milliyet