16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Akaryakıta tavan fiyat resti

Son Güncelleme: 21 EKİM 2011 - TSİ 09:19

Motorin ve benzin fiyatlarının AB ülkelerinin üzerine çıkmasıyla EPDK, tarihi bir kararla akaryakıtta katkılı ürünlere tavan fiyat getirdi. Kurul en büyük 8 şirkete yazı göndererek, "Fiyat oluşumlarınız AB ülkelerinin üzerinde" dedi

Akaryakıtta son gelen zamlarla benzinin litre fiyatı 4.5 TL, motorinin ise 4 TL sınırına dayandı. Fiyatları incelemeye alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ise "Fiyat oluşumlarınız AB ülkelerinin üzerinde. Tavan fiyat uygulama yetkim var" diyerek, akaryakıtçılara rest çekti. Kurul tarihi bir karara imza atarak, motorin ve benzine katılan, performansı artırdığı öne sürülen ancak 15-20 kuruşa varan oranlarda fiyat artışı getiren yakıta yasak getirerek, "26 Ekim'e kadar fiyatları düzenleyin. Aradaki fiyat farkını kaldırın" dedi.

"TAVAN FİYAT YETKİM VAR"
Son olarak pazartesi günü motorine 13 kuruş zamla gündeme gelen akaryakıt fiyatlarına EPDK ayarı yapıldı. EPDK dün, akaryakıt sektöründe en yüksek satışı yapan 8 akaryakıt dağıtım şirketine gönderdiği yazıda motorin ve benzinde fiyat oluşumlarının, Akdeniz havzasındaki Avrupa Birliği üyesi ülkelerden fazla olduğunu belirtti. Yazıda eylül ayında ilan edilen son bir aylık verilere göre söz konusu ülkelerdeki ortalama kâr marjlarının motorin ve benzinde 38 kuruş olduğu da vurgulandı. Fiyatların yakın takipte olduğu uyarısını yapan kurum yargı kararları ile teyit edilmek üzere akaryakıtta tavan fiyat uygulamaya yetkili olduğunu da şirketlere hatırlatarak gözdağı verildi.

KATKILI ÜRÜNLERE TAVAN
EPDK, tarihi bir kararla akaryakıtta katkılı ürünlere tavan fiyat getirdi. Akaryakıt şirketleri ve bayiler istasyonda satılan benzin ve motorinin litresinden yaklaşık 40 kuruş kar marjı elde ediyor. Ancak motorin ve benzine katılan ve performansı artırdığı öne sürülen ürünlerin satış fiyatları normal yakıta göre yer yer 15-20 kuruşa kadar artış gösteriyor. Kurum motorin ve benzinde yüksek fiyatta satılan ürünlere, hem motorin fiyat farkının giderilmesini hem de motorin ve benzin fiyatlarının oluşumunun yeniden gözden geçirilerek kanundaki kriterlere uygun hale getirilmesini istedi ve şirketlere 26 Ekim'e kadar süre verdi.

İSTİSNA KURAL OLDU
Akaryakıtta bu uygulamaya rekabet koşullarının yerine gelmesi için izin verdiklerini aktaran yetkililer, "Ancak uygulamada istisna kural oldu" dediler.

'NE KOYDUKLARI BELLİ DEĞİL'
Akaryakıta performans arttırıcı konulan ürünlerin denetiminin yapılamadığını aktaran yetkiler, "Bazı şirketler Ar-Ge yatırımları ile bu ürünleri üretebilir ancak artık her şirket ne olduğu belli olmayan katkı ürününü yakıta ekleyerek akaryakıtı yüksek fiyata satıyor" dedi.

KÂR MARJI 60 KURUŞA ÇIKIYOR
Kamuya ait olan akaryakıt dağıtım şirketi TP yetkilileri, bugüne kadar şirket olarak katkılı ürün satışı yapmadıklarını belirterek, "Ürünler arasında oluşan 15 kuruşun üstündeki farkın küçük bir oranı ürünün iyileştirilmesi için harcanan maliyetler olup, büyük bir kısmı kâr marjının artmasına neden olmaktadır. Yukarıda bahsedilen AB ortalama kârları 38 kuruş bandında seyrederken ürün farklılaştırması sonucu ülkemizde oluşan yaklaşık 49-50 kuruşluk kar kabul edilemez bir marjdır" değerlendirmesi yaptı.

SABAH