18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Fazla şeker belleği de bozuyor

Son Güncelleme: 14 AĞUSTOS 2017 - TSİ 10:36

Şeker lezzetli ama bağımlılık yapma gücü de var. Bu nedenle de şekerden kaçmak öyle kolayca başarılabilecek bir iş değil. Dikkatli ve daima ‘uyanık olmak’ lazım.

Uyanık olmak lazım çünkü şeker yalnızca “kolay kandıran” ve “kolay alışılan” değil, her taşın altından da çıkabilen bir besin. Ne ki kontrolsüz şeker tüketiminin yol açabileceği sağlık arızalarına da her gün bir yenisi ekleniyor. Onun gramını tüketirken bile “kılı kırk yarmak” gerekiyor.

Ne kadar şekere izin var?

Bir adet küp şeker ya da tepeleme bir çay kaşığı kadar toz şeker yaklaşık 20 kalori civarında enerji kazandırıyor. Bu durumda günde beş bardak çay içen, çayına bir küp şeker veya bir çay kaşığı toz şeker ekleyen biri 100 kalori civarında boş enerjiyi bedenine indiriveriyor. Diğer taraftan şekersiz zannederek yiyip içilen şeylerin çoğu da “gizlenmiş şeker” içerebiliyor. Marketten aldığınız ketçap, hazır domates çorbası vs.de bile şeker var! Bitmedi! Severek yediğimiz ve sağlıklı bildiğimiz pek çok besin de şeker ihtiva ediyor.

Meyvelerde de şeker var

Bir muzda 3, elmada 4, armutta 5, mangoda 6 küp şekere eşdeğer kalori içeren meyve şekeri yani früktoz var dersem ne demek istediğimi kolayca anlayacaksınız. Özeti şu: Şeker tehlikeli. Fazlası çok daha tehlikeli. Ondan uzak durmak, günlük şeker tüketimimizi sınırlayıp minimuma indirmek zorundayız. Günlük enerji ihtiyacı karşılanırken yetişkin bir erkeğin en çok 150, kadının en fazla 100 kalori kadar enerjiyi şekerden kazanmasına izin var. Bu da erkekler için 40, kadınlar için 25-30 gram şekere izin verilebildiği anlamına geliyor. Yeni haber şu: Bilimsel veriler şekerin fazlasının beyne zarar verdiğini söylüyor.

Fazla şeker belleği bozar

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmanın sonuçları geçtiğimiz hafta yayınlandı. O çalışma da fazla şekerin bellek düşmanı olduğu net ve açık olarak gösterdi. Çayınıza, kahvenize şeker eklerken, “bir kereden bir şey olmaz” deyip pastaları, çikolataları, şekerlemeleri yerken lütfen bir kez daha düşünün. (Not: Rakamsal değerler yuvarlanarak belirtilmiştir.)

Hürriyet / Prof. Dr. Osman Müftüoğlu