16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Bayramda aşırı şeker tüketimine dikkat!

Son Güncelleme: 23 HAZİRAN 2017 - TSİ 11:14

Ramazan Bayramı’nda en çok karşılaşılan klinik vakaların başında, aşırı şeker tüketimine bağlı hastalıklar geliyor. Başta astım krizi olmak üzere hastanelerin acil servislerine taşınmayı engellemek amacıyla aşırı şeker tüketiminin zararlarına dikkat çekiliyor.

Astım hastalarının çoğunda reflü şikâyeti bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Akçay, özellikle kafein içeren gıdaların başında gelen çikolatanın reflüyü artırdığına dikkat çekti. Besin alerjisi olan çocukların da bayramda yediklerine ve özellikle çapraz reaksiyonlara dikkat çeken Prof. Dr. Akçay, “İnek sütü veya yumurta alerjisi olan çocukların da kesinlikle çikolata ve tatlılardan uzak durması diline bile dokunmaması gerekir. Çünkü çikolatadaki süt ve tatlılardaki lezzet verici maddelerin yumurta içerebilmesi ve tereyağı içeren tatlılar bayramınızı sıkıntılı bir duruma çevirebilir” dedi.

Bayram boyunca yapılan aile ziyaretlerinde alınan fazla şekerin uzun vadede kalıcı hasarlar bırakabileceğini aktaran Prof. Dr. Ahmet Akçay sözlerini şöyle sürdürdü: “Ramazan Bayramı’nda en çok karşılaşılan klinik vakaların başında aşırı şeker, tatlı tüketimi ve ramazan ayından çıkmış olmanın etkisiyle vücuda fazla gıda yüklenmesinden dolayı mide spazmları yer alıyor. Kana emilen fazla şeker diyabet hastalığına davetiye çıkarır niteliktedir. Bunun dışında fazla şeker kalbe zarar verir, bağışıklık sistemini zayıflatır.

Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırır ve pankreasa aşırı insülin salgılatır. Diş çürümesi başta olmak üzere obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden olur. Bağışıklık sistemini zayıflatır. Kısaca; kronik hastalıkların da öncüsü olan şeker sessiz katildir diyebiliriz.”

Dünya