20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Filistin 'Gözlemci Devlet' statüsü elde etti

Son Güncelleme: 30 KASIM 2012 - TSİ 12:57

Birleşmiş Milletler, Filistin'in 'gözlemci kuruluş' statüsünün, 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsüne yükseltilmesini oyladı.
Birleşmiş Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 138 ülke kabul oyu kullanırken, 41 ülke çekimser kaldı ve 9 ülke de hayır oyu verdi.
Hayır oyu kullanan ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Kanada, Çek Cumhuriyeti ile Büyük Okyanus'ta yer alan ve ekonomik olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne bağımlı olan Marşal Adaları, Mikronesia, Nauru ve Palau oldu.
Filistin bu yeni statü ile BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazandı. İsviçre'nin 1946'da BM Genel Sekreteri tarafından "daimi gözlemci" statüsüne kabul edilmesiyle başlayan uygulama çerçevesinde, yıllar içerisinde Avusturya, Finlandiya, İtalya ve Japonya gibi pek çok "gözlemci", BM'nin "üyesi" haline geldi. Örneğin İsviçre, yaklaşık 50 yıl "gözlemci devlet" olarak anıldıktan sonra 
"Daimi gözlemciler" kategorisinde, "üye olmayan devlet ve kuruluşlar" ile "hükümetler arası kuruluşlar" yer alıyor.
Bu kategoride Vatikan, BM toplantılarına ve Genel Kurul çalışmalarına "gözlemci" olarak katılma hakkına sahip ve BM Genel Merkezi'nde daimi gözlemci misyonu bulunan "üye olmayan gözlemci devlet" olarak anılıyor. Vatikan, Filistin’den önce BM'de bu statüye sahip tek devletti…
Filistin’e ne kazandıracak?
Filistin'in başvurusu, BMGK'nın Filistin ve İsrail devletinin kurulmasıyla ilgili 1947'de çıkardığı karara dayanıyor. Filistin'in ''gözlemci devlet'' olarak kabul edilmesi, BM'de hukuki, siyasi ve diplomatik yetkilere sahip bir devlet olmasına imkan sağlamakla birlikte, 'üye devlet' olma başvurusunda bulunmasının yolunu da açıyor.
Filistin bu yeni statü ile BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazanacak. Bunlardan en önemlisi Uluslararası Ceza Mahkemesi(UCM). Zira İsrail, Filistin'in bu konumu elde etmesinden endişeli…

Çünkü, Filistin elde ettiği "gözlemci devlet" statüsü sayesinde İsrail'in yaptığı katliamlar ve işgal ettiği topraklar için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidebilecek.