17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Kalp krizinde ilk dakikalar çok önemli

Son Güncelleme: 11 EKİM 2019 - TSİ 10:42

Kalp krizi geçiren hastalar üzerinde yapılan araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Hastaların önemli bir kısmı ambulans kullanmak yerine kendi imkanları ile hastaneye gidiyor veya getiriliyor. Bu durumda hasta doğru müdahaleyi yapacak hastaneye en kısa sürede ulaşamıyor, müdahale ambulansta başlayamıyor. Hasta hayati önemi olan altın dakikalarını kaybediyor.

Yüzde 40'ı yanlış hastaneye gidiyor

Çalışmanın önemli sonuçlarından biri de kalp krizi geçiren hastalarda ambulans kullanma oranlarının çok düşük olduğunu göstermesi oldu.

Hastaların önemli bir kısmının direkt kendi imkanları ile hastaneye gittiğini ya da götürüldüğünü belirten Prof. Dr. Kemal Erol, “Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 42’si kendi olanaklarıyla acile geliyor. Ambulansla getirilme oranı maalesef yüzde 18. Bu oran çok düşük. Üstelik hastaların yüzde 40’ı da önce yanlışlıkla koroner anjiyografi ünitesi olmayan bir hastaneye getiriliyor. Bu nedenle de tekrar anjiyografi yapılan hastaneye sevk edilmek durumunda kalıyor” dedi.

Kalp kası 20 dakikada ölüyor

Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan birinde ani tıkanma meydana gelmesiyle oluşuyor. Damarın tıkanmasıyla birlikte 20 dakika içinde süratle kalp kası ölmeye başlıyor.

İlk 1-2 saat içinde tıkanan damarın beslediği kalp kasının çok önemli bir bölümü kaybediliyor. 12 saat içinde ise tüm kas ölüme uğruyor. Dolayısı ile kalp krizi geçiren hastalarda çok süratle tıkanan damarın açılması gerekiyor. Hastanın ilk saatleri özellikle ilk saati altın değerinde. Hastanın süratle koroner anjiyografi yapılan bir hastaneye ulaştırması ve o damarın açılması gerekiyor. Damar ne kadar erken açılırsa hastanın kazancı da o denli yüksek oluyor.

Hürriyet