28 Şevval 1445 | 7 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Türkiye'nin antibiyotik harcaması 1 milyar lirayı geçti

Son Güncelleme: 18 MAYIS 2016 - TSİ 09:11

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Nacar, başta enfeksiyon olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin yaşamsal önemi olduğunu söyledi. Yıllardır yeni bir antibiyotik geliştirilemediğini, bu nedenle mevcut antibiyotiklerin mutlaka doğru kullanılması gerektiğini vurgulayan Nacar, yanlış ya da gereksiz antibiyotik kullanımı halinde, bir süre sonra kullanıcıda ilacın tedavi edici etkisinin azalacağına ya da yok olacağına işaret etti.

Türkiye'nin antibiyotik kullanım sıklığında karnesinin "zayıf" olduğuna dikkati çeken Osman Nacar, "Ülkemiz AB üyesi ülkelerin de içinde olduğu 42 ülke içinde Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği yöntemle yapılan hesaplamalara göre bin kişi başına 42,28 birimlik antibiyotik tüketimi ile ilk sırada yer almaktadır." dedi.

"Antibiyotik kullanım sıklığı düşüyor"

Geçmiş yıllarda aile hekimleri tarafından yazılan reçetelerin yüzde 35'inde antibiyotik bulunurken, bu rakam bugün yüzde 31'e indi. Bu 'Akılcı İlaç Kullanımı Eylem Planı'nın başarısının göstergesidir."

"İlaç harcamalarının yüzde 7,04'ü antibiyotiklere ayrılıyor"

Kurum Başkanı Nacar, antibiyotiklere ödenen paranın da sağlık harcamaları içinde ciddi bir bütçe oluşturduğunu ifade ederek, "Tüm ilaçların satışını gösteren veri sistemine (IMS) göre, geçen yıl firmalara toplam ilaç satışı için ödenen tutar 18 milyar 115 milyon 290 bin lira olup, bunun 1 milyar 289 milyon 399 bin liralık kısmını antibiyotikler oluşturmaktadır. Bu durumda, tüm ilaç harcamalarının yaklaşık yüzde 7,04'ü antibiyotiklere ayrılmaktadır." diye konuştu.

Antibiyotiklerin de diğer ilaçlarda olduğu gibi reçeteyle alınabildiğine işaret eden Osman Nacar, vatandaşların reçetesiz antibiyotik temini için eczacılara ısrar etmemesini de istedi.

Nacar, reçetesiz ilaç satışının yasak olduğunu anımsatarak, böylesi bir durumla karşılaşan vatandaşların ihbarda bulunmaları halinde gerekli incelemelerin yapılarak, cezai işlem uygulandığını belirtti.

Osman Nacar, antibiyotiklerin kesinlikle kulaktan dolma tavsiyelerle kullanılamayacağı uyarısında bulunarak, gereksiz ya da yanlış doz antibiyotik kullanımı sonucunda, vücudun o antibiyotiğe karşı duyarlılık kazanabileceğini ve tedavinin etkisiz olabileceğini vurguladı.

AA