17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Gürültünün önlendiği okullarda başarı

Son Güncelleme: 14 KASIM 2017 - TSİ 11:03

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Okulda Gürültü Kirliliği: Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi’ projesi kapsamında, ilk ve ortaokullarda öğrencilerin başarı yüzdelerinin arttığı tespit edildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Bursa’daki bazı okullarda 3 yıl önce gürültü kirliliğini önlemeye yönelik başlatılan TÜBİTAK projesi kapsamında okullarda melodili zil sesleri değiştirilerek, zil sayısı ve süresi kısaltıldı.

Daha sonra öğrencilerin gürültü konusunda farkındalık ve duyarlılığını artıracak eğitim uygulamaları hayata geçirildi. Bu çerçevede özel tasarlanmış afişler okulun giriş ve koridorlarına asıldı. Derslerin içinde gürültü konusu derse uygun hale getirilerek işlendi. Öğrencilere gürültü konusunda drama yaptırıldı, animasyon çizgi filmler izletildi ve sunumlar gösterildi.

‘Gürültü radarı’

Dönem sonunda da öğrencilerin gürültü konulu resim yapmaları, yazılar ve şiirler yazmaları istendi. Ortamdaki gürültü seviyesini ölçerek sesli ve görsel uyarı veren ‘gürültü radarı’ ise öğretmenlere tanıtıldı. Projenin uygulandığı 2 okuldaki öğrencilerin başarı yüzdesinde ise önemli oranda artış görüldü. Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, gürültü kirliliğinin işitme sağlığına verdiği zararların dışında 35 kritik olumsuz etkisinin olduğuna dikkati çekti.

Yüzde 10 artış

Bulunuz, gürültünün dikkat dağınıklığı, öğrencilerin okuma-yazma öğrenme süresini uzatma, okuduğunu anlama güçlüğü, düşünme gücünü zayıflatma ve problem çözme becerilerini azaltma gibi sorunlara yol açtığını belirterek, şunları kaydetti:

“Projenin uygulandığı okullarda 2016 ve 2017 yıllarındaki TEOG başarıları karşılaştırıldığında, Dilek Özer Ortaokulunda yüzde 10.16, Sadettin Türkün Ortaokulunda da yüzde 10.06’lık bir başarı artışı görülmüştür. ‘Sessiz, sakin, sükunetli okul, sağlıklı, başarılı mutlu öğrenciler’ sloganının okullarda hayata geçirilmesine acilen ihtiyaç vardır.”

AA