20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

ABD'nin 30 ülkede siber casusluk ağı var

Son Güncelleme: 19 ŞUBAT 2015 - TSİ 11:37

ABD istihbarat birimlerinin 30'dan fazla ülkedeki bilgisayarları daimi olarak gözlemlemek ve sabote etmek için casus yazılım kullandığı ortaya çıktı. Casusluk en çok İran, Rusya ve Çin'de görülüyor.

Rus yazılım güvenliği firmasına göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve ABD Ordusu Siber Komutanlığı bir işbirliği gerçekleştirerek nükleer programını denetlediği ülkelerin bilgisayarlarına daimi olarak sızmayı başardı. Rapora göre ABD, aralarında Türkiye'nin de olduğu 30 ülkedeki kişisel bilgisayarlara sızdı. Söz konusu yazılım en çok İran, Rusya, Pakistan, Afganistan, Çin, Mali, Suriye, Yemen ve Cezayir'de görüldü. Program, ülkelerdeki bilgisayarların aygıt yazılımına kadar erişerek yaklaşık 20 yıl boyunca sistemleri ya takip etti ya da sabote etti. İran'ın nükleer programını sabote ederek bin santrifüjü saf dışı bırakan Stuxnet adlı bilgisayar virüsünün tekniklerini kullanan yazılımın oldukça gelişmiş olduğu ifade ediliyor. Rus firma, "Bu yazılım bilgisayarlara o denli işlemiş ki, bilgisayar çalışmaya başlar başlamaz devreye giren aygıt yazılımına bile bulaşmış. Bu noktada var olan antivirüs programları ve güvenlik protokolleri temizlik yapamıyor. Tek çözüm bilgisayarın kendisini değiştirmek" dedi. İnternet bağlantısı olmayan bilgisayarlarda da çalışan yazılım sayesinde ABD'li istihbarat birimleri ülkelere ait şifreleme sistemlerinin anahtarlarını öğrenerek gizli belgelerin içeriğini elde ediyor. Sistem internet bağlantısı olmayan bilgisayarların donanımına yerleştirilen özel bir parça ile NSA tarafından gönderilen düşük frekanslı radyo dalgalarını alabildiği ve bu şekilde bilgi paylaşımı yapabildiği belirtiliyor. Diğer yöntem de bir ajanın bilgisayara USB aracılığıyla rutin olarak sızması.


ABD, müttefiklerine silahlı İHA verecek

Öte yandan, ABD yönetimi, silahlı ya da silahsız İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) müttefik ülkelere satışını kolaylaştıracağını açıkladı. Şimdiye dek İngiltere dışında hiçbir ülkeye silahlı İHA satmayan ABD, bundan sonra aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeye silahlı İHA satılacağını duyurdu. Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin satıştan sonra dahi İHA'ların kullanım alanlarını yakından takip etmek istediğini, bu şartı kabul etmeyen ülkelere satış yapılmayacağını belirtti. Türkiye 2011 ve 2012 yıllarında Predator adı verilen silahlı İHA'ları satın almak istemiş, Obama yönetimi Kongre'nin buna karşı durduğunu öne sürerek satışı gerçekleştirmemişti.

Sabah