18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Gıda takviyesini ilaç gibi satanlara ceza

Son Güncelleme: 3 KASIM 2012 - TSİ 10:49

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda takviyesi üretim izni aldıkları halde hastalıkları iyileştirici özelliği olduğu iddiasıyla ürün satışı yapan 120 televizyon programıyla 638 internet sitesini yetkili kurullara şikâyet etti.

Reklam Kurulu, internet siteleri, gazete ilanları ve televizyon programlarına reklam durdurma cezasıyla toplam 570 bin 106 lira idari para cezası kesti. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise 2011 ve 2012 yıllarında yapılan bildirimler sonucunda 116 müeyyide uyguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi’ne göre “normal beslenmeyi takviye’’ amacıyla üretilen gıda takviyelerinin tüketiciyi yanıltıcı ifadelerle tanıtımını engellemek için yoğun bir mücadeleye girdi. Bakanlık, bazı kişi ve kuruluşlar tarafından söz konusu ürünlerin “tıpta hastalık olarak kabul edilen ve hekim kontrolünde olması gereken rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacağı’’ şeklinde yanıltıcı reklam ve tanıtımlarına karşı yasal yollara başvurdu. Gıda takviyesi üretim izni aldıkları halde “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli’’ diyerek hastalıkları iyileştirici özelliği olduğu iddiasıyla ürün satışı yapan 120 televizyon programıyla 638 internet sitesi RTÜK, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Reklam Özdenetim Kurulu’na bildirildi. İnternet siteleri, gazete ilanları ve televizyon programlarına reklam durdurma cezasıyla toplam 570 bin 106 lira idari para cezası uygulandı. Radyo ve televizyon yayınlarındaki program ve bunların içeriğinde yer alan ticari reklam ve ilanlarla tüketicinin tecrübe ve bilgi noksanlıklarını kullanan, hastalık korkusu oluşturan ve takviye edici gıdaları ilaç gibi tavsiye ederek tüketiciyi aldatan 16 ürünle ilgili 120 televizyon programı RTÜK’e bildirildi. RTÜK, 2011 ve 2012 yıllarında yapılan bildirimler sonucunda 116 müeyyide uyguladı.

Gıda takviyeleri, Bitki Danışma Kurulu’nca oluşturulan Bitki Listesi ve Zehirli Bitki Listesi dikkate alınarak Türk Gıda Kodeksi’ne göre üretiliyor. İlaç olmayan ve normal beslenmeyi takviye amacıyla üretilen gıda takviyelerinin hastalıkları tedavi edici, cinsel gücü artırıcı, sigara bıraktırıcı gibi işlevleri bulunmuyor. Bu niteliklerdeki hiçbir ürünün üretimine ve ithaline Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilmiyor.