24 Şevval 1445 | 3 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

100 milyar dolarlık iklim fonu pazarlığı

Son Güncelleme: 7 ARALIK 2015 - TSİ 10:55

Paris'teki İklim Konferansı'nda ülkeler, küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altına indirmek için iklim fonlarını devreye aldı. Önemli anlaşmalara imza atılan zirvede Türkiye de yıllık 100 milyar dolarlık fondan pay almak için pazarlık masasında.

Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altına çekmek için bağlayıcı kararlar almak üzere Paris'te toplanan dünya liderleri, Ortadoğu'daki siyasi ısınmaya odaklanmış durumda. Tarihi buluşmalara sahne olan Paris'teki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) ülkelerin iklim müzakerecileri arasında hummalı bir pazarlık söz konusu. Geçen yıl Lima'da yapılan iklim toplantısından farklı olarak bu kez gelişmekte olan ülkeler de daha az karbon salımına sebep olacakları yönünde bağlayıcı sözler verecek.

Bugüne kadarki ısınmanın sorumlusu olarak gösterilen gelişen ülkeler ise bu kez gelişmekte olan ülkelere "karbonu azalt, kredi benden" sözüyle yıllık 100 milyar doları bulan bir iklim fonu vaat ediyor. Şimdi her ülke bu paradan daha çok pay almanın pazarlığını yapıyor Paris'te.

Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda 80 kişilik ekiple müzakereleri yürütüyor. İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Emin Birpınar, "Türkiye karbon artış hızını yüzde 21 azaltma sözü verdi. Bunun için gelişen ülkeler kredi vermeli" diyor. Bu yıl Paris'te ise 180 ülke söz verecek. "Finans meselesi çözülmeden uzlaşmaya varılamaz" diye uyaran Birpınar, şöyle devam ediyor: "Türkiye büyüyor. Kişi başı emisyonda 5 tonun üzerine çıktık. 2030'da bu rakam 10 tonlara gelecek. Bunu azaltmamız için finansman olarak desteklenmeliyiz."

Sabah